Art i Natura a Porqueres

El municipi de Porqueres està format per set pobles: Mata i les Pedreres al sud; Miànigues, més cap a ponent, que és on es concentra la major part de la població; Pujarnol, pujant cap a la serra de Sant Patllari; Porqueres, a l’oest; Usall, al nord, sobre l’estany, i Merlant, envoltat per la frondosa verdor de la serra del Ginestar. És un entramat de zona urbana i rústica en un entorn natural idíl·lic, combinant molts cops art i natura d’una manera fresca i natural.

L’Església de Santa Maria de Porqueres és una joia del romànic considerada Monument Nacional que ha arribat fins als nostres dies amb poques modificacions. Té la virtut de cridar-nos l’atenció tant vista des de la portalada principal com des de la banda nord-est, venint pel costat de l’estany, on llueix l’absis amb els grossos i ben tallats carreus. L’esvelt campanar d’espadanya sembla com si quedés emmarcat amb l’espessor de fons dels boscos sobre l’estany.

El Dolmen de Pujarnol és l’únic conegut a Porqueres. El túmul que originàriament el cobria encara és visible avui dia. Totes les lloses són de sorrenca local.

EL TERCER BOSC D’ESCULTURES MÉS IMPORTANT D’EUROPA I L’ESTUDI TALLER D’UN POLIFACÈTIC ARTISTA

El bosc de Can Ginebreda, també conegut com el bosc d’en Xicu, és el tercer bosc d’escultures més important d’Europa. Es tracta d’un espai de quaranta mil metres quadrats on es pot gaudir de l’art d’una manera fresca i natural. Xicu Cabanyes, ideòleg i creador d’aquest espai, va desenvolupar diversos ofi cis al llarg de la seva vida, però el de tallador de fusta va ser el que el va inspirar a l’hora de plantejar aquest projecte. 

El Bosc de can Ginebreda es pot visitar de dilluns a diumenge de 9 del matí a 6 de la tarda i té un cost de 4€ per persona (monedes de 1€).

Volia tenir un bosc en el qual es pogués passejar i, alhora, admirar les seves escultures tot oferint als visitants una experiència sensorial total. Durant el recorregut, el visitant trobarà més de cent vint obres d’art contemporani distribuïdes per tots els racons del bosc. Es tracta d’escultures amb una forta personalitat i expressivitat. L’autor hi mostra la fi delitat als seus orígens pagesos, a la seva gent i al seu espai geogràfic entesos d’una manera vitalista, no pas de laboratori, i sempre amb un profund sentit de l’humor. Les seves creacions giren entorn de la dona, el sexe, l’erotisme, l’amor i les energies vitals, sense perdre de vista la denúncia social. 

Recentment es van digitalitzar unes 20 primeres escultures. L’objectiu d’aquesta digitalització és oferir al visitant la possibilitat de conèixer el bosc, les escultures i a l’artista a través d’uns audiovisuals realitzats prèviament per Amics del Bosc dins d’un recorregut lliure. I si parlem d’artistes amb una trajectòria intensa i variada que han triat Porqueres com a residència i espai de creació hem de fer referència a Carles Fontserè. El seu estudi és una fi nca amb dues edifi cacions, Can Tista i Can Montguix, on va viure i treballar el cartellista, fotògraf, ninotaire, escenògraf i escriptor juntament amb la seva parella, Terry Broch, des de principis dels anys 70 i fi ns a la seva mort, el 2007. De les dues edifi cacions que hem esmentat, la que és visitable és l’estudi taller. Es tracta d’un espai de treball i creació condicionat amb tot allò necessari per escriure, dibuixar, pintar i dur a terme totes les tasques que la seva activitat artística requeria. De fet va ser aquí on l’artista va dur a terme tot el procés de concepció i escriptura de la seva obra. Amb una distribució oberta i fl uida, les diverses zones estan perfectament concebudes per acollir l’activitat per a la qual van ser dissenyades: arxiu, biblioteca, zona de pintura, escriptori, etc. L’espai és com una càpsula del temps, ja que s’ha mantingut tal com la parella el tenia mentre hi treballava, amb la majoria d’elements originals (quadres, fotografi es, il·lustracions, esbossos, etc). L’Ajuntament de Porqueres i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural porten a terme la gestió conjunta de L’Estudi Taller.

La recuperació de l'antic baixador de Mata, juntament amb la reconstrucció d'un vagó de passatgers, té la finalitat de recordar aquell tren de vagons «cosits i apedaçats» que va enllaçar Porqueres amb Girona des del 1926 fins al 1956.
Puig Clarà (315m) o Sant Patllari (646m) ofereixen unes bones vistes panoràmiques del seu entorn.
Les Estunes Porqueres
Les Estunes és un dels racons més particulars de Porqueres: les baumes i les esquerdes de travertí, els roures i les alzines esponeroses, la bella llegenda de les goges o dones d'aigua, el silenci tallant i l'ombra fresca, les heures enfiladisses i els cants discrets dels ocells conviden a una passejada tranquil·la i plena de la pau del lloc.

Pròximes visites guiades a l’Estudi Taller 

Dissabte, 13 d’abril, a les 12 h.

Diumenge, 19 de maig.

Portes obertes de 10 a 12.30 h.

Dissabte, 8 de juny, a les 12 h.

Per visites de grups i més informació:

patrimonicultural@porqueres.cat

Per reserves: www.porqueres.cat

Tarifes: Entrada general: 4€

Entrada reduïda: 2€

Ajuntament de Porqueres

Tel. 972 57 01 02

secretaria@porqueres.cat

www.porqueres.cat

Comparteix aquest article