Setcases infinites possibilitats a la natura

Setcases és un indret ideal per passar uns dels millors dies de primavera amb la família o els amics, amb vistes al paisatge pirinenc del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. És un poble d’estil rural, un lloc on fer una estada tranquil·la, amb múltiples opcions d’allotjament, però molt a prop de l’aventura a la muntanya. Molt a prop de l’estació d’esquí Vallter 2000, també és l’inici de nombroses rutes senderistes que despertaran tots els sentits dels excursionistes. El poble del Ripollès té tots els ingredients per rebre un dels millors banys de natura.

A TOCAR DE PISTES

Les nevades de les darreres setmanes han propiciat una bona Setmana Santa per a l’esquí a l’estació Vallter 2000, una de les més importants de l’estat espanyol. Els 50 cm caiguts de neu nova hi ha permès ampliar el domini esquiable a les zones del Bac i Xemeneies. Setcases i el seu entorn és un espai idoni des d’on iniciar-se o perfeccionar l’esquí alpí, o fins i tot l’alpinisme, per arribar als racons més salvatges i bonics quan la muntanya és coberta de neu.

L’estació Vallter 2000 està situada a 2.000 metres d’altitud sobre la vall del riu Ter, amb cims que sobrepassen els 2.800 metres. La seva privilegiada situació geogràfica permet contemplar una panoràmica única i excepcional que arriba a albirar la badia de Roses i el Cap de Creus des de la cota 2.535. El Balcó i Mirador de la Costa Brava es troba davant la Cafeteria Les Marmotes de Vallter 2000. S’hi pot pujar per les pistes a peu o utilitzar el telecadira que us deixarà al costat. La seva proximitat amb el mar fa que les borrasques de llevant puguin deixar gruixos de neu superiors al metre d’alçada. Per aquest motiu es diu que Vallter té la neu més mediterrània dels Pirineus.

EL NAIXEMENT DEL TER

Setcases és l’enclavament perfecte per iniciar excursions que de ben segur quedaran en la retina de qui les pugui viure. Hi ha opcions per a tota la família, amb diferent accessibilitat, dificultat o pendent acumulat. El municipi situat a l’extrem nord de l’Alt Ter enllaça amb rutes realment espectaculars com el Sender Gran del GR11 i senders que ressegueixen antics camins dels treballadors al bosc i a la muntanya, com la Ruta de la Transhumància o la Volta al Carboner. Hi ha camins que surten rere la pista d’alguns dels refugis històrics més emblemàtics, com la ruta Refugis del Torb, una gran travessa que uneix Núria i el Canigó.

En contraposició, una de les excursions més fàcils de fer i amb millor recompensa és l’itinerari del Parc Natural de les Capçaleres de Ter i del Freser entre Setcases i Ulldeter. Amb vuit quilòmetres i un desnivell acumulat que no arriba als mil metres, és d’una dificultat mitjana-baixa i es pot completar en menys de tres hores. A l’arribada, ens espera Ulldeter, un circ muntanyós d’origen glaciar del Pirineu Oriental que acull el naixement del riu Ter. D’aquí el nom del lloc: la conca rocosa del circ veu néixer el curs fluvial, talment com un ull que plora.

Altres rutes per fer amb nens i nenes, sobretot a partir dels vuit anys, i que surten de Setcases són el Camí dels Socarrats i del Beduis o el Camí de les cabanyes i la fageda. Les possibilitats per a les sortides des del municipi ripollès no s’acaben amb les opcions a peu. L’àmplia oferta de rutes senderistes arriba fins a les que es poden completar en bicicleta o fins i tot en 4×4.

OPCIONS D’ALLOTJAMENT

La seva condició de centre turístic, tant per a l’excursionisme com per a l’esquí, ha fet créixer Setcases molt més que el que suggereix el nom del poble. Entre l’àmplia oferta d’allotjament del municipi s’hi troben hotels i hostals, apartaments i habitatges d’ús turístic i fins i tot el refugi Ull de Ter, amb un correu i diferents telèfons per fer-hi la reserva.

SI US QUEDEU AL POBLE

Reservar un dia per perdre’s pels carrers de Setcases i fer un bon àpat en els seus restaurants és una opció que ha d’estar ben present també en la planificació de la vostra estada. El seu casc antic és un nucli pintoresc i molt representatiu dels pobles del Pirineu català, amb teulades de dues aigües. La seva església conserva l’únic retaule barroc que va salvar-se de la crema durant la Guerra Civil de tota la Vall de Camprodon. Està dedicat a Sant Miquel. I, molt a prop, hi trobareu diversos miradors que treuen la respiració i amb els que patireu de la síndrome d’Stendhal, com són el mirador del Forat de l’Olla, el del Collet de Xuriguera o el de Baidana, a sis quilòmetres de Setcases, des d’on es pot contemplar el mateix poble així com la majoria dels cims més importants del seu entorn.

Ajuntament de Setcases 
Plaça Major, 1 17869 Setcases 
972 136 089 
info@setcases.cat 
www.setcases.cat

Comparteix aquest article