Santa Maria d’Arles de Tec, una passejada per la història del Vallespir

L’abadia benedictina de Santa Maria d’Arles sur Tech, fundada l’any 778, pot presumir de ser l’abadia carolíngia més antiga de Catalunya. Quan es va fundar, l’abadia primitiva es va establir damunt les ruïnes de les termes romanes al lloc dels actuals banys d’Arles.

Al segle IX, després de les terribles incursions normandes, recercant més seguretat, els monjos van traslladar l’abadia a l’indret actual, sota la direcció de l’abat Sunifred, membre de la família comtal rossellonesa. Sota aquesta protecció, després de la dels comtes Reis de Barcelona que el van succeir, assegurà a l’abadia privilegis, proteccions i donatius de santes relíquies.

Nombroses donacions van permetre a Santa Maria del Vallespir una forta empenta, posant-la a les primeres files de les abadies catalanes a l’edat mitjana. A partir de llavors, es va procedir a noves regles de creació artística per edificar i adaptar l’abadia: l’edifici i les obres preromàniques, el gòtic i el barroc en són testimonis.

La seva església és un dels edificis romànics més interessants d’aquesta època i té una unitat considerable.
El gruix de l’obra és del segle XI i consta d’una planta basilical, amb tres naus i tres absis, sense transsepte.
Totes les naus tenen volta de canó, les laterals corresponen a la construcció que es va consagrar el 1046 i la central, lleugerament apuntada, molt possiblement cal situar-la a l’època de la segona consagració (1157).
L’església romànica compta amb un gran orgue del segle XV que va ser restaurat al segle XVIII. El claustre gòtic dels segles XIII s’adjunta a l’església. Davant del temple, hi ha un Sant Sepulcre, sarcòfag del segle IV, en un indret secret, amagat, i conté les relíquies dels Sants Abdó i Sennen.
Una recomanació: no deixeu de visitar el centre històric de la nostra vila. El recorregut pels vells llocs històrics i els seus carrers antics.

El Molí de lEs arts i els Tallers

L’antiga fàbrica de teixits d’Arles s’ha convertit en el Molí de les Arts i els Tallers. Avui la fàbrica acull una botiga amb 250 m² d’exposició: el conservatori de teixits i tallers d’artesania i pintura, ha esdevingut un espai d’expressió de l’art contemporani.
Aquí es van fer les teles catalanes famoses per la seva solidesa i la fantasia de les seves decoracions. Per desgràcia, davant les dificultats econòmiques, l’activitat va disminuir gradualment i les màquines van ser silenciades permanentment el 1989.
El lloc, adquirit pel municipi el 2012, ara està dedicat a l’ofici i ofereix als visitants un passeig ple de poesia i sorpreses al centre de la creació.
Els antics edificis de pedra han tornat a la vida, transformats en tallers de vitralls, fusions, coberts, foneria i braseria que s’obren al camí de roca que va cap al parc i al riu, mentre que un arriba al domini dels pintors a la terrassa.
A la sala de màquines, els antics telers encara estan allà, preparats per tornar al servei i en la clara i vasta botiga, aparador de la creació “Made in Vallespir”, uns quinze artistes locals han compartit espai per presentar les seves obres en una exposició càlida i acolorida (tallers de coberts, fosa, llautó, vitralls, fusió, joieria i pintura, espai d’expressió de l’art contemporani).

El centre d’interpretació

El Centre d’Interpretació de l’Arquitectura i del Patrimoni del Palau se centra en el fet religiós i el fet sagrat en relació amb la temàtica patrimonial de PATRIMC@T : el patrimoni religiós.
Aquest antic edifici de finals del segle XIX destaca per la seva majestuosa arquitectura. Antiga propietat dels fundadors de la fàbrica de xocolata Cantalou Catala, aquest edifici va ser reformat pel municipi l’any 2021 en el marc del programa POCTEFA Patrimc@t.
La seva planta baixa està dedicada a la recepció del recinte de l’abadia així com a l’oficina de la mancomunitat d’informació turística, a la planta superior hi ha tres sales dedicades al Centre d’Interpretació de l’Arquitectura i el Patrimoni del País Transfronterer d’Art i Història centrada en la religió i l’art sagrat, altres tres sales acullen exposicions temporals.

Oficina de Turisme d’Arles de Tec
Le Palau
66150 Arles-sur-Tech
Tel : 33(0)4 68 39 11 99
www.tourisme-haut-vallespir.com

Abadia d’Arles de Tec
Le Palau
66150 Arles-sur-Tech
Tel : 33(0)4 68 39 11 99
www.tourisme-haut-vallespir.com
www.ville-arles-sur-tech.fr/le-moulin-des-arts-et-de-lartisanat/

Comparteix aquest article