Aquest estiu (RE)descobreix La Vall Fosca

L’aventura comença pujant amb telefèric fins al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a través de la seva entrada per la Vall Fosca.

Quan arribem a dalt, ja comença l’espectacle de sensacions i emocions

El fet d’ésser un poble molt petit i el seu difícil accés, han fet que aquest municipi normalment no aparegui en la llista del turista mitjà, fet que també ha ajudat al fet que el seu encant es mantingui intacte.

Com a principal lloc d’interès, a part dels seus carrers i edificis, trobem l’església de Sant Cristòfol, una joia romànica destacable pel seu altar, ple de colors daurats, blaus, vermells i verds vius i una talla de fusta de Crist en majestat que us traslladarà al passat. Beget també compta amb dos ponts medievals encantadors.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic a Catalunya i des del 2018 destinació Starlight per la UNESCO per la qualitat del cel nocturn, compta amb una entrada també única pel Pallars Jussà. Des de la Vall Fosca, s’accedeix amb telefèric a més de 2000 metres durant els mesos de juliol, agost i setembre.

Una vegada a dalt, tenim moltes opcions, des de quedar-nos per l’entorn d’Estany Gento passejant i anar a prendre alguna cosa a la terrassa-mirador del bar, fins a enfilar qualsevol de les rutes que ens porten a descobrir alguns dels molts estanys que formen aquesta zona.

Els camins ens transporten a una altra època, a principis del segle XX, quan es van dur a terme els treballs de connexió d’una part dels estanys, per tal de construir la primera central hidroelèctrica que utilitzava la força de l’aigua per generar electricitat. Una visita obligada al Museu Hidroelèctric de Capdella ens ajudarà a conèixer millor aquesta part de la història de la Vall. A més, es visita la primera central que encara avui està en funcionament, i l’entorn que ens permet veure les canonades, l’antiga via del funicular, etcètera.

El Festival de senderisme per descobrir la Vall Fosca

Del 7 al 10 de juliol podrem gaudir de la Vall dins del Festival de Senderisme de la Vall Fosca, un dels 12 festivals que s’organitzen als Pirineus, amb un programa d’activitats amb guies locals, adreçades a tota mena de públics, per donar a conèixer el territori, la gastronomia, la cultura local i popular o el patrimoni.
Així trobarem activitats com un sopar a 2.200 metres en ple Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb observació d’estrelles i caminada nocturna, un itinerari teatralitzat amb el personatge de l’enginyer suís, Albert Keller, que avui tindria més de 140 anys, o una activitat familiar per descobrir el món de les orenetes.
Inscripcions: www.vallfosca.net

Només pels amants de l’esport, la muntanya i els camins

El 16 de juliol és el dia on podran participar a La Cabanera, una cursa de muntanya que inclou una versió de 23 km i una de 14 km, tota per camins de la Vall Fosca.
La singularitat de La Cabanera, que celebrarà la 3a edició, és que cada any canvia el recorregut i així dona a conèixer indrets nous de la Vall Fosca a través de la xarxa de camins que creix any rere any.

Inscripcions: www.cabanera.cat

Comparteix aquest article