DESCOBREIX EL CAMÍ DE LA RETIRADA. DE MOLLÓ A PRATS DE MOLLÓ

L’hivern de 1938-39, centenars de milers de persones van haver d’emprendre el camí de l’exili,

fugint dels horrors d’una guerra civil i del règim dictatorial que s’imposava. Els historiadors calculen que unes 100.000 persones van creuar per Coll d’Ares, al terme de Molló (el Ripollès), des de mitjans de gener fins al 13 de febrer de 1939.

Altres persones ho feren pels colls pròxims de Vernadell o Malrem (des de Rocabruna o Beget, a l’Alta Garrotxa), o per Coll Pregon (Espinavell).

Sens dubte, Coll d’Ares (a 1.513 metres d’altitud) fou un dels principals colls dels Pirineus Orientals per creuar a l’altra banda de la frontera, malgrat que en aquella època no es comunicava per carretera d’un costat a l’altre.

El Camí de la Retirada per Coll d’Ares té un recorregut de 14 quilòmetres, amb un desnivell de + 555 metres / – 990 metres, una durada d’unes 4 hores, amb sortida de Molló i arribada a la vila de Prats de Molló, i permet conèixer la història de la retirada d’aquestes contrades, així com els seus elements naturals, amb un paisatge dominat pels boscos eurosiberians i les pastures d’alta muntanya, amb unes magnífiques vistes al Costabona, les Esquerdes de Rojà, el massís del Canigó, la vall del riu Tec i la plana del Rosselló, i les estribacions dels Pirineus cap al Mediterrani.

Podeu descarregar-vos el recorregut i la guia (en català, castellà, anglès i francès) al web

mollo.cat/retirada i fer el camí pel vostre compte o bé podeu fer-lo acompanyats de guies de muntanya i amb retorn gratuït amb autobús des de Prats de Molló els dies 1 i 14 d’agost de 2020 (amb sortida a les 8 hores) i el 29 d’agost (nocturna, de 18 a 24 hores) de 2020, amb inscripcions prèvies a l’Ajuntament de Molló.

Ajuntament de Molló
C/ de Sant Sebastià, 2
17868 – Molló
Telf. 972.74.03.87
info@mollo.cat
www.mollo.cat

Comparteix aquest article