L’espectacular ruta de les 3 colades de Sant Joan les Fonts

A més de volcans, a la Zona Volcànica de la Garrotxa hi ha molts altres testimonis que mostren l’activitat magmàtica de la comarca, malgrat que les erupcions més recents van tenir lloc fa més de 8.000 anys.

Una de les evidències més clares són les cingleres de pedra basàltica, que es poden trobar a les lleres dels rius que creuen la comarca, com el Fluvià, el Turonell o el Brugent. Seguint el curs del riu Fluvià es poden trobar els afloraments de basalt més coneguts, que van permetre desenvolupar diversos municipis, com Sant Joan les Fonts.

Aquí, hi ha una ruta de dues hores a peu que permet visitar les principals formacions geològiques que té el poble. S’hi pot veure la lava expulsada pels volcans, que va anar pendent avall per les valls fluvials fins a refredar-se i solidificar-se. L’erosió posterior de l’aigua dels rius per tornar a ocupar el seu lloc natural va anar formant les cingleres que coneixem avui dia, i la més important d’elles és la de les 3 Colades, formada al costat del Molí Fondo -antiga indústria paperera del poble-.

A l’indret s’hi poden veure tres fluxos de lava diferenciats, datats de diferents antiguitats, procedents de tres erupcions separades dipositades una sobre l’altra: el corrent més recent va discórrer per aquí fa 130.000 anys; l’anterior va passar fa 150.000 anys, i el més antic, 600.000, el testimoni més vell del vulcanisme a la Garrotxa. La ruta segueix una d’aquestes colades. Durant el camí, veiem unes formacions poc comunes, com bombolles que surten de terra: els blísters.

Ens l’hem d’imaginar com un tub format per la mateixa lava, on el corrent interior és tant dens que amb la seva pròpia pressió acaba deformant la part superior, ja freda per la solidificació.

LA NATURA COM A PROTECCIÓ

La colada més recent va servir per formar la cinglera del Boscarró, molt alta. Molt a prop, hi ha les restes trobades d’un poblat iber. L’indret era un element de defensa gairebé infranquejable pels enemics, que havien de superar els rius i les columnes basàltiques per entrar als nuclis de població. Es tracta d’un punt d’interès perquè es poden veure les diferents formes que adopta la lava en refredar-se.

Dins el recorregut es pot visitar també la cinglera de Fontfreda, una gran paret immensa de pedra volcànica de gran bellesa, o el cingle de Can Xerbanda, amb curioses tonalitats vermelles, així com algunes fonts d’aigua natural.

La ruta és una de les més importants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És un itinerari circular, senyalitzat pel PNZVG com a número 16, que es pot fer a peu, tot gaudint de la bellesa del paisatge i de la natura. La ruta enllaça amb l’itinerari Fonts i verlets, on es passa pel volcà de la Canya, el primer que hi va haver a la Zona Volcànica de la Garrotxa. Hi ha trams adaptats per a tot tipus de mobilitat.

Ajuntament de Sant Joan les Fonts 
Carretera d’Olot, 32 17857 Sant Joan les Fonts 
Tel. 972 290 052 
ajuntament@santjoanlesfonts.cat 
santjoanlesfonts.cat

Comparteix aquest article