20 anys de màgia per la nit de Sant Joan

La nit de les Dones d’Aigua s’ha convertit en espectacle referent a tot el país

Més enllà de la coca, les fogueres i els petards, la nit del 23 de juny a Sant Joan les Fonts, la Garrotxa, té lloc un espectacle nocturn d’una bellesa i un misticisme incomparables. La màgia es produeix cada any a la mateixa hora, a 2/4 d’11 de la nit, i al mateix lloc, a l’entorn idíl·lic del Pont Medieval. Quan falta poc per al gran moment, centenars de persones acudeixen des de comarques de tot Catalunya, cerquen un lloc on asseure al marge del riu Fluvià i esperen en silenci. Al pic de 2/4 d’11, comencen a aparèixer les dones d’aigua -també conegudes com a goges o aloges-, esperits màgics dels rius que renten la roba en les seves aigües. Comença així un espectacle per a tots els sentits, mescla de dansa, llum, música i color, que enlluerna tots aquells que han tingut la sort de compartir aquell moment.

La Nit de les Dones d’Aigua de Sant Joan les Fonts és a punt de complir 20 anys. L’ajuntament garrotxí va organitzar-la per primera vegada el 23 de juny del 2004. Des de llavors, sol ser l’acte que dona el tret de sortida a la seva festa major, i s’ha convertit en un dels grans reclams del municipi al llarg de l’any. L’actual alcaldessa, Maria Vidal, va ser l’artífex de l’esdeveniment ara fa 20 anys, quan treballava com a tècnica de Promoció Municipal, Turisme i Cultura, juntament amb Imma Jaurés, la bruixa del municipi, més coneguda com a Imma del Destí, qui li va explicar la llegenda de les dones d’aigua. «Volíem fer una activitat que promocionés Sant Joan les Fonts aprofitant el gran patrimoni fluvial i arquitectònic que tenim, concretament, l’entorn del Pont Medieval», explica Vidal. El lloc escollit per a l’esdeveniment és realment únic. La combinació del bosc, el riu, el pont i el fons escènic de l’Església Nova, elevada sobre un promontori just darrere, és ben propici perquè alguns éssers màgics apareguin a la nit.

Des del primer moment, l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha comptat amb companyies artístiques professionals per donar forma a aquest espectacle únic a Catalunya. Per sorprendre el públic que volia repetir any rere any, l’ajuntament ha anat encomanant la direcció artística a una companyia diferent. En 20 anys, hi ha passat companyies de dansa de tots els gèneres, de circ i fins i tot un expert en arquitectura efímera. Avui dia, La Nit de les Dones d’Aigua és un orgull per al poble i per a la seva creadora: «És un referent», assegura Vidal. «Fa molta il·lusió pel benefici que aporta a la comunitat, al municipi i a la comarca per extensió». L’empresa a la qual se li han encarregat més edicions ha estat Drakònia Produccions, especialitzada en esdeveniments temàtics que treballa per tot l’estat, a més de França i Portugal. Enguany, amb motiu del 20è aniversari, tornarà a signar-ne la direcció artística. Voleu descobrir quina mena de dones d’aigua sorgiran del bosc aquest any? Ara ja sabeu la nit, l’hora i el lloc on trobar-les.

Ajuntament de Sant Joan les Fonts 
Carretera d’Olot, 32 17857 Sant Joan les Fonts 
Tel. 972 290 052 
ajuntament@santjoanlesfonts.cat 
santjoanlesfonts.cat

Comparteix aquest article