LA TAULA DE CAMINS DE L’ALT PIRINEU I ARAN ABORDA LA CONVIVENCIA ENTRE ELS DIVERSOS PERFILS D’USUARIS DELS SENDERS

Aquest novembre ha celebrat la seva trobada anual a l’estació de muntanya d’Aransa

Seguint la dinàmica encetada l’any 2022, el passat 9 de novembre la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, l’òrgan consultiu i participatiu de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) en aquesta matèria, va celebrar la seva trobada anual en un entorn singular de muntanya, amb la participació d’una trentena de membres, entre els quals agents públics i privats.

El lloc escollit per a la sessió plenària va ser l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa, a la Cerdanya, on es va aprofitar per visitar la bassa de Comabella, un petit estany de muntanya que forma part del conjunt d’itineraris ecoturístics de les estacions d’esquí nòrdic de l’Alt Urgell i Cerdanya. Imma Obiols, tècnica de la Mancomunitat de Municipis per a la promoció de l’esquí nòrdic, i Jordi Dalmau, responsable d’Aubèrria i guia de natura, van acompanyar la visita i van explicar aquest projecte conjunt d’itineraris que amplien l’oferta de les estacions d’esquí nòrdic d’aquest sector pirinenc.

Acabada la visita matinal, els participants van conèixer i reflexionar al voltant de dues iniciatives locals. La primera va ser l’aposta de Lles de Cerdanya per la mobilitat lenta. L’alcaldessa del municipi, Esther Castilla, i la presidenta de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Aransa, Montserrat Gasch, van exposar els motius i els reptes de la regulació de la pista forestal que uneix el Fornell (Aransa) i Cap de Rec (Lles), i els membres de la Taula van suggerir propostes de millora. També es va presentar l’inventari de camins municipals de Lles de Cerdanya, aprovat definitivament pel consistori, i dels pocs que existeixen a l’Alt Pirineu i Aran.

Tot seguit, el responsable de l’estació, Ferran Savin, va explicar el model de Naturpark d’Aransa, que aspira a convertir l’estació d’esquí nòrdic en un centre de natura d’alta muntanya, obert més enllà de la temporada de neu, a partir d’una oferta d’activitats basada en la mobilitat lenta, com ara amb el lloguer d’e-bikes, oferint rutes a cavall i itineraris a peu guiats, o organitzant curses d’orientació, entre altres. D’aquesta manera, els membres de la Taula van conèixer de primera mà diversos aspectes de l’estratègia empresarial i van poder plantejar suggeriments.

Accions en marxa
Després de tractar aquestes dues iniciatives locals, però que aborden problemàtiques comunes arreu de l’Alt Pirineu i Aran, va iniciar-se la sessió plenària de la Taula de Camins. Des de la Secretaria Tècnica de la Taula, i amb la col·laboració de diversos membres, es van exposar les diverses accions en marxa, que compten amb la coordinació i el finançament d’IDAPA, i que es fonamenten en els cinc àmbits d’actuació de l’Estratègia 2025 de la Taula de Camins.

Aquests són, en primer lloc, la consideració dels camins com a patrimoni a conservar, ordenar i mantenir; un segon punt és la promoció d’un ús respectuós dels camins, amb una bona convivència entre usuaris; en tercer lloc, el foment de la mobilitat lenta, ja que és bona per a la salut i per al planeta; en penúltim lloc, el foment de la cultura dels camins i el caminar, i, finalment, la posada en valor de la funció dels camins, en l’àmbit del turisme i desenvolupament rural.

Entre les accions en marxa i les futures, destaquen uns ajuts per elaborar inventaris municipals de camins, una diagnosi sobre els beneficis i els impactes de la BTT al medi natural, un decàleg de bones pràctiques ramaderes per a la conservació dels camins, una guia sobre itineraris accessibles al medi natural, nous horitzons per al projecte “Històries i Camins”, una nova revista anual de recerca i pensament al voltant dels camins o els Festivals de Senderisme dels Pirineus, entre d’altres.

La directora de l’IDAPA, Eva Fiter, va agrair l’assistència a tots els participants i va refermar l’interès d’apostar pels camins i la mobilitat lenta com un àmbit d’actuació estratègic a l’Alt Pirineu i Aran.

Comparteix aquest article