D’un cau a un palau

L’artista Jaume Geli despulla el procés creatiu a la nova exposició del Palau de l’Abadia

L’artista transita sobre el paisatge com després transitarà sobre el paper. Aquesta és l’analogia que el banyolí Jaume Geli vol fer arribar al visitant amb la nova instal·lació que ha dissenyat per a les estances del Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses, en un exercici d’art i de divulgació. A través de diverses peces escrites, plàstiques i fins i tot audiovisuals, Geli trasllada la inspiració que pot aconseguir d’una experiència com sortir a caminar en diverses obres museístiques que alhora expliquen molt bé aquest procés artístic.

Per a aquesta nova exposició, titulada ‘D’un cau a un palau. Relat d’un treball itinerant’, Geli va caminar del seu taller fins a Sant Joan de les Abadesses, municipi on es pot visitar la mostra, passant per indrets evocadors com la Vall del Bac, a la Garrotxa, o Sant Pau de Segúries, al Ripollès. D’aquí el títol: d’un cau -el seu taller- a un palau, el Palau de l’Abadia. L’artista banyolí va filmar aquest itinerari i n’ha preparat una peça audiovisual que mostra la mirada de l’artista sobre la natura i que es podrà veure a l’espai d’art santjoaní. També n’ha preparat una revista que es podrà veure –i llegir- desplegada als murs de l’antiga abadia, així com grans peces pictòriques que evoquen el que l’artista va sentir durant el seu recorregut. 

“Camino i, com un préstec, prenc formes i materials, i integro conceptes. Incorporo allò que soc capaç d’assumir i em desprenc d’allò que no em deixa continuar caminant. […] En un pla paral·lel, els sentits intervenen de manera sobirana; posen nom, qualificatius i mesura a l’experiència artística derivada de l’acció de caminar; i em descobreixen una altra forma d’encarar realitats”, explica Jaume Geli sobre la instal·lació que es podrà veure al municipi ripollès del 16 de desembre al 3 de març del 2024. L’artista també treballa sobre fusta. Entre d’altres peces, l’exposició compta amb el plànol del recorregut sobre aquest material vegetal, o una peça artística sorgida d’una llarga branca que Geli va observar durant el seu camí. 

La mostra ‘D’un cau a un palau’ és, en definitiva, una interessant lliçó de com la natura es converteix en art a través de la sensibilitat de l’artista. Es podrà visitar de dilluns a dissabte, de les 10 del matí a les 2 de la tarda i de les 4 de la tarda a les 7 del vespre. Els diumenges, l’Espai Art l’Abadia també obre les seves portes només al matí.

Palau de l’Abadia

C/ del Bisbe Soler, 4

17860 Sant Joan de les Abadesses

972 72 05 99

Santjoandelesabadesses.cat

Comparteix aquest article