900 ANYS DE LA CONSAGRACIÓ DE SANT CLIMENT I SANTA MARIA DE TAÜLL 

La Vall de Boí està de celebració. 

El dissabte 9 de desembre es dona el tret de sortida a la commemoració oficial dels 900 anys de la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll datades del 10 i 11 de desembre de l’any 1123.

Des del Departament de Cultura i la Vall de Boí, s’ha treballat en el programa d’activitats de l’Any Taüll presentat a premsa i a la població local a mitjans del mes de novembre. Un programa que inclou accions de recerca, difusió i activitats al voltant d’aquestes dues joies del romànic català, Patrimoni Mundial de la UNESCO, per aproximar-nos-hi des de diferents vessants i que duraran fins a finals de desembre.

Dues joies del Patrimoni Mundial de la UNESCO

El 30 de novembre de l’any 2000 el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO va aprovar la inscripció  de les “Esglésies romàniques catalanes de la Vall de Boí” a la Llista del Patrimoni Mundial en base a dos criteris universals excepcionals:

Criteri (ii): L’ important desenvolupament de l’art i de l’arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí és el testimoni  dels profunds intercanvis interculturals a l’Europa medieval i en particular a través de la barrera muntanyosa dels Pirineus.

Criteri (iv): Les esglésies de la Vall de Boí són un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en  un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.

El Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí amb seu a Erill la Vall, és l’entitat encarregada de la gestió  d’aquest Bé format per les esglésies de Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Sant Quirc de Durro, Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll.

La missió del Consorci és la conservació i difusió dels valors universals excepcionals amb diferents accions que es duen a terme i que van des de la restauració i manteniment ordinari de les esglésies fins a accions de difusió cultural i turística del conjunt. 

Tant mateix, el Centre del Romànic us ofereix com a principals serveis, l’obertura al públic de les esglésies, el servei de visites guiades i l’espai d’interpretació i d’acollida al visitant.

Tota la informació tant del programa d’actes de la commemoració com de l’obertura de les esglésies la podeu trobar a l’espai web del Centre del Romànic www.centreromanic.com.

Més informació

Centre del Romànic de la Vall de Boí – Tel. 973 696 715 – www.centreromanic.com

Patronat de la Vall de Boí – Tel. 973 694 000 – www.vallboi.cat

Ajuntament de la Vall de Boí – Tel. 973 694 018 – www.ajuntamentvalldeboi.cat

Òscar rodbag

Comparteix aquest article