EL MUSEU DEL TER A MANLLEU

El Museu del Ter ocupa l’antiga fàbrica de filatura de cotó de Can Sanglas, del 1841. Es tracta d’un edifici representatiu de l’arquitectura industrial que omple les vores del Ter a la comarca d’Osona. A can Sanglas acaba el canal industrial de Manlleu -un dels més emblemàtics de la industrialització catalana- després d’un recorregut de gairebé dos quilòmetres, en un espectacular entorn fluvial. Encara avui l’aigua del canal fa funcionar dues turbines visitables, entre les quals cal destacar una veritable joia del patrimoni industrial català: una turbina Fontaine, instal·lada cap a l’any 1860.

Ginys hidràulics com aquest van ser protagonistes del procés d’industrialització de la Catalunya interior. La turbina Fontaine de Can Sanglas va ser la cinquena que la casa Planas de Girona va instal·lar a Catalunya i un dels primers motors hidràulics de Manlleu. Un cop restaurada torna a funcionar i permet al visitant gaudir de la força de l’aigua i posar en marxa màquines de la filatura gràcies a un sistema d’embarrats.


El Museu ofereix als seus visitants 1.500 m2 d’exposicions i una programació regular d’activitats i propostes per a tots els públics. Jocs de pistes, visites teatralitzades, tallers, visites guiades, activitats de natura, entre d’altres, constitueixen el seu programa.
El seu objectiu és fer conèixer, d’una banda, el singular procés d’industrialització d’aquest racó de la Catalunya interior a la vora del Ter i també la biodiversitat del nostre riu i dels altres rius mediterranis.

Museu del Ter
Pl. de les Dones del Ter, 1 08560 Manlleu
Tel. 938 515 176
info@museudelter.cat www.museudelter.cat

Comparteix aquest article