EL MUSEU DE LA CONCA DELLÀ REOBRE LES PORTES

El nou Museu d’Isona, al Pallars Jussà, ha reobert les seves portes amb un espai ampliat, una nova museografia i un nou protagonistal’Abditosaurus kuehnei.

Aquest mes de març s’ha inaugurat el nou museu d’Isona després de 2 anys d’obres. El centre, remodelat i ampliat amb la unió de dos edificis i una nova museïtzació, vol convertir-se en un referent en conservació i restauració.

El Geoparc mundial de la Unesco Orígens té un nou espai de referència. L’exposició actual d’aquest equipament cultural acull a nous protagonistes. El més espectacular és el coll de més de cinc metres de l’Abditosaurus kuehnei, una nova espècie de titanosaure considerada com l’últim gegant d’Europa. Aquesta peça excavada en un jaciment d’Orcau, d’on es van recuperar també un total de 53 fòssils del seu esquelet, comparteix sala amb un altre os grandiós, un fèmur de més de dos metres. Són només dues mostres de l’extraordinari patrimoni paleontològic del Pallars Jussà. Les excavacions en els jaciments locals han permès identificar sis espècies noves de dinosaures i alguna de cocodril, espècies úniques al món que ara alberga l’edifici i que els amants dels éssers extingits al Cretaci només podran observar en aquest museu.

Endinsar-se al Museu d’Isona és fer un viatge en el temps.
A banda de passejar-nos entre les restes dels últims dinosaures que van viure a Europa que s’ubiquen a la segona planta, també fem un salt a l’època tardo-romana. El primer pis està dedicat a Aeso, l’antiga ciutat romana d’Isona. Aquí hi podem observar noves peces d’epigrafia presentades amb elements innovadors i efectes virtuals com la projecció d’objectes 3D i la recreació d’ambients sonors. La nova museïtzació també inclou taulells tàctics, pantalles transparents, barres interactives i noves vitrines.

Després de la seva recent reobertura, el Museu de la Conca Dellà aspira a convertir-se en un referent de conservació i restauració, amb l’adequació d’un taller de preparació dins l’edifici que permeti als paleontòlegs i arqueòlegs treballar en les troballes insitu.

La idea d’Àngel Galobart, director d’aquest equipament, és aconseguir descentralitzar l’Institut Català de Paleontologia i fer que el centre isonenc es converteixi en una subseu.

En aquesta reforma i ampliació s’hi han invertit un total de 732.000 euros. El Departament de Cultura ha finançat 400.000 euros i els fons europeus FEDER 332.000 euros dins de l’operació anomenada ‘Valorització del Patrimoni natural i cultural per a la dinamització turística del Pallars Jussà’, on han participat el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i la Diputació de Lleida.

Aquesta rehabilitació no només permet  incrementar el nombre de visitants del Museu, passant d’una capacitat d’aforament de 135 persones a 220, sinó que també ha millorat la quantitat i qualitat de les peces que s’hi exhibeixen. La fase inicial de les obres

va permetre ampliar la superfície expositiva en un 75% amb 260m2 més gràcies a la unió de dos immobles entre mitgeres amb una passarel·la: la Casa Ferreria, edifici inicial del museu, i la Casa Serra, edifici proper cedit per l’ajuntament.

Aquesta primavera  vine a conèixer l’extraordinari registre paleontològic i arqueològic d’Isona i del Pallars Jussà.

Al nou museu de la Conca Dellà t’espera un viatge a un passat fascinant.

Comparteix aquest article