La Seu d’Urgell es vesteix de gala

Espais singulars on passen coses

La capital alturgellenca es vesteix de gala. Carrers i monuments es converteixen en escenaris de les propostes culturals dels mesos d’abril i maig. Exposicions, teatre, concerts, poesia o música són algunes de les disciplines de l’oferta cultural a la Seu d’Urgell durant aquests mesos.

La Seu d’Urgell us convida a gaudir de les seves propostes en espais singulars.

Conèixer la ciutat de la mà de les activitats que s’hi programen? No està pas malament, oi? N’hi ha que utilitzarien l’expressió matar dos pardals d’un tret. Us expliquem:

Plans com l’obra de teatre Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas domésticas, d’Obskené teatre, obra premiada en diverses ocasions i finalista en d’altres. Es representarà el 5 de maig en un espai singular i especial de la ciutat: els claustres moderns, dissenyats per l’urbanista i escriptor Lluís Racionero, que es va inaugurar el 1990. Us hi podreu passejar i reconèixer, esculpits als seus capitells per Manuel Cusachs, personatges rellevants del segle XX com artistes, polítics, esportistes, músics…
O la Sala de la Immaculada, antiga església de l’escola l’Estonnac, d’estil barroc, rehabilitada i convertida en espai per a usos públics el 2003. L’església del convent, consagrada l’any 1730, té planta de creu grega amb els quatre braços coberts amb volta de canó, units al creuer central a una cúpula semiesfèrica amb una llanterna central. A la part alta dels braços laterals s’hi obren tribunes cobertes amb gelosies de fusta per tal de preservar la clausura de les monges durant els serveis religiosos.

En aquest espai hi tindran lloc un parell de petits concerts, íntims i d’artistes de la comarca, que formen part del cicle Arrel Alt Urgell:

Ernest Pipó, ‘Pepon’ Vilarrubla i Erika Weigand són ‘Sorguen’ i presenten el seu primer disc amb un estil propi: melodies folk, espurnes d’improvisació, engrunes celtes i partícules de jazz (14 d’abril).

Clavellina d’aire, grup format per Cati Plana i Jordi Macaya, presentaran el disc Músiques per emportar-se a illes desertes. Són músiques tant originals com assaonades, amb els fonaments que veuen d’un profund substrat tradicional i popular d’aquestes valls de rius engorjats, sentiments que amaguen la seva orografia i les ànimes dels seus habitants (28 d’abril).

Una altra església, reconvertida en espai cultural, és la Sala Sant Domènec. El temple formava part del convent dels dominics. D’estil gòtic, té una sola nau i un absis de planta poligonal. Durant la Guerra Civil l’església va ser saquejada i el seu campanar va ser destruït. Les obres de recuperació es van dur a terme el 1990 i des de llavors s’hi fan diferents activitats i mostres culturals com el concert BarrCantJazz: cançons del barroc amb acompanyament jazzístic. Una fusió que podreu gaudir el 13 de maig.

O bé, el 22 d’abril, podreu gaudir de la dansa urbana amb la proposta de Brodas Bros i el seu espectacle ‘Hypstory’, que ens explica la història del hip-hop, tant en la vessant de ball com musical.

Passejant pel centre històric de la ciutat, recorrent els seus carrers, descobrirem històries i racons i algunes de les tradicions més arrelades i vives dels ciutadans de la Seu d’Urgell. S’hi celebra, entre altres, la Processó de Divendres Sant, una de les més antigues de tot Catalunya. Ha recorregut els carrers durant més de quatre-cents anys i els ciutadans i feligresos hi han participat des de diferents àmbits. Els elements més singulars de la processó són els nens vestits d’hebreus que acompanyen els Armats i els nens vestits amb les elegants Vestes que porten els Improperis.

Res més tradicional i singular que les Caramelles. Diumenge de Pasqua, aquest cor masculí molt nombrós, d’unes 70 persones, recorre els carrers de la ciutat cantant cançons de temàtica religiosa.

Al carrer més antic s’hi emplaça, per quarta vegada, Llegendària. El dissabte 22 d’abril acull un ampli ventall d’activitats per a grans i petits, amb la implicació del comerç, entitats i institucions culturals, educatives, juvenils de la Seu, on trobareu tallers artístics, espectacles literaris…
L’anomenat carrer dels Canonges té molta història. És el carrer dels oficis, el més important per acollir l’activitat principal i eix de la potència econòmica de la Seu d’Urgell: el negoci de la carn. S’hi podien trobar carnissers, negociants, l’escorxador, la salneria… però també altres sectors pròspers que depenien de la ramaderia, com ara tapins i sabaters, i els que li donen el nom, els bisbes i canonges que a finals del s. XIII abandonen la Catedral i es traslladen als seus palauets que ocupaven la part més alta del carrer.

La darrera proposta que us traslladem és la de passejar pel Passeig Joan Brudieu la Diada de Sant Jordi.  El passeig Joan Brudieu, amb la seva triple filera de frondosos plataners centenaris, ha esdevingut el cor de la ciutat. Us convidem a passejar entre llibres, contes, roses, poesia, dracs, prínceps i princeses, degustant els gelats més tradicionals, fets amb la llet de les vaques de les mateixes contrades, casolans, frescos i de mil i un sabors.

Si voleu conèixer totes les propostes culturals de la ciutat, podeu consultar la programació a: http://agenda.laseu.cat/

Turisme de la Seu
+34 973 35 15 11
info@turismeseu.com
www.turismeseu.com

Comparteix aquest article