Propostes per gaudir de l’hivern al Pallars Jussà

El senderisme al Pallars Jussà és una de les activitats més gratificants de les que es poden fer pel Pirineu, gràcies a la diversitat del territori, ric en patrimoni cultural, paisatgístic, geològic, paleontològic i natural.

La comarca ofereix un dels paisatges més diversos del país, des de l’alta muntanya amb dels cims a les valls més profundes de la vall de Manyanet i la Vall Fosca -amb un dels accessos al parc nacional d’Aigüestortes-, fins a l’aire més mediterrani de la Conca de Tremp i el Montsec.

Els castells de frontera, el romànic, els pobles amb herència medieval, els rius, els estanys, els embassaments i tot un seguit de diferents elements sorprenents, podran ser descoberts i interpretats pel senderista mentre gaudeix dels racons del Pallars.

Paisatges de contrastos

L’hivern també és molt bon moment pel senderisme, amb senders per a tots els paladars i de diferents dificultats. Hi ha més d’una seixantena de camins del Jussà senyalitzats, i algunes propostes temàtiques, com rutes que ens porten a dòlmens prehistòrics al voltant de Senterada, d’altres que ens traslladen a l’època romana a Isona, o fins i tot amb rutes que ens conviden a seguir els rastres dels últims dinosaures que van viure a Europa.

Les georutes són una xarxa de vuit itineraris que permeten visitar els enclavaments geològics més singulars del Geoparc Orígens i entendre com es van originar, així com el seu significat i importància i la seva vinculació amb la resta de patrimonis natural i cultural.

Miradors

Un altre atractiu de l’hivern és contemplar els paisatges nevats. Precisament, a la Vall Fosca hi ha una magnífica xarxa de miradors des d’on gaudir-los sense pressa. Trobem aquests indrets privilegiats en diferents punts estratègics: Beranui, Castell-estaó, Obeix, Sant Quiri, Mare de Déu de Fa, Capdella al costat de l’església de Sant Vicenç, o Estany Gento. Però també trobaràs pobles amb vistes magnífiques per damunt la boira com Llimiana o Santa Engràcia. I la xarxa dels camins tradicionals del Pirineu que et portaran a crestejar i gaudir d’unes vistes excel·lents des del Pui de Lleràs o Roca Regina.

I després d’una bona caminada o pedalada per les rutes vertiginoses del territori geobike recuperades per l’Associació Lo Podall ens espera la tradicional cuina pallaresa als restaurants locals, una molt bona opció per recuperar-se de cos i d’ànima per acabar bé una jornada al Pallars Jussà. La selecció dels millors restaurants i allotjaments els trobareu a la guia de l’associació Vine al Pallars, viu el Jussà.

Visites guiades per a descobrir el Patrimoni del Pallars Jussà

El Consell Comarcal del Pallars Jussà impulsa visites guiades a indrets poc coneguts de la comarca per apropar el patrimoni menys conegut a locals i visitants. Aquest hivern s’han programat un total de 6 sortides de la mà de guies locals per tal de descobrir indrets del patrimoni, natural, cultural i geològic de la comarca.

El Consell aposta per continuar oferint aquestes experiències quinzenalment a un preu de 10 € per segon any consecutiu. Els búnquers i trinxeres del front del Pallars es descobreixen acompanyats de l’Isi Juvé, un guia apassionant de la història i la guerra civil. Jordi Panisello d’Eureka SGN és el geòleg que ajuda a comprendre la singularitat de l’ecosistema dels estanys de Basturs o la història de l’esllavissada de Puigcercós. I l’Albert Cereza de Salvatgines acompanyarà als visitants a descobrir els rastres de la fauna que habita al voltant de Salàs de Pallars, i a gaudir dels secrets d’un bosc de ribera a Palau de Noguera.

Aquest hivern també es pot conèixer el centre històric de Tremp i les seves antigues adoberies tots els dissabtes al matí. Una sortida que s’organitza des de l’Epicentre, el centre de visitants del Geoparc

Raquetes de Neu a la Vall Fosca

Pels més actius, l’hivern és el moment ideal per a practicar esquí de muntanya o raquetes de neu, precisament, l’Ajuntament de la Torre de Capdella ha programat dues sortides per descobrir els itineraris de l’àrea d’esquí de muntanya i de raquetes de la Vall Fosca, amb el guia d’Amaroq Explorers, Ramon Dies. Podràs caminar per la Vall de Filià o la Vall de Riqüerna amb la seguretat d’un acompanyament professional.

Vins d’alçada

El Pirineu i, particularment, la Conca de Tremp és terra de vins des de l’època romana, fa dos mil anys. La vinya, el cereal i l’olivera, son els principals cultius de la zona des de llavors, i precisament la vinya ha ressorgit amb força, després de l’abandó que va causar la fil·loxera, i les necessitats que imposa el canvi climàtic. Els vins del Pallars recullen la saviesa ancestral, atenent-nos a la diversitat varietal, i al clima continental que accentua el contrast tèrmic entre dia i nit i també a la riquesa d’uns sòls únics del garumnià.
En total, 11 cellers: Xic’s de Cal Borrech, VitiPirineu, Vila Corona, Vidavins, Terrer del Pallars, Sauvella, Solana i Roivert, Miquel Roca, Mas Garcia Muret, el Vinyer i Castell d’Encús (8 d’ells visitables).
Conformen una nova generació de viticultors i enòlegs que dibuixen un mapa ric i divers, amb vins que son mirall del paisatge. Descobreix-los amb els tastos i visites que hi organitzen sota demanda.

Tota aquesta informació i molta més la trobareu a l’Epicentre, el centre de visitants del Geoparc, ubicat a Tremp.

Trobareu més informació sobre les activitats turístiques del Pallars Jussà a:
www.pallarsjussa.net

Epicentre,
centre de visitants del Geoparc.
Passeig del Vall, 13
25620 Tremp
973 65 34 70
epicentre@pallarsjussa.cat
www.pallarsjussa.net/ca/epicentre

Comparteix aquest article