Aquesta tardor, visita Santa Maria de Ripoll

Visitar el Monestir de Santa Maria de Ripoll és conèixer un dels edificis més bells i evocadors de Catalunya. La portalada, la basílica i el claustre en fan un conjunt únic, un gaudi per als amants de l’art.

Però Ripoll transcendeix més enllà de les seves pedres. Vine i gaudeix d’una fascinant visita guiada a l’emblemàtic Monestir de Ripoll.

La parròquia de Santa Maria de Ripoll és la successora de la comunitat monàstica que durant segles va celebrar i difondre la fe en aquest mateix indret i la seva voluntat és que la casa de Santa Maria continuï complint aquesta finalitat. El comte Guifré el Pelós, l’abat Oliba, els comtes Ramon Berenguer III i IV o el bisbe Josep Morgades són personatges cabdals de la nació i l’Església catalana, íntimament relacionats amb el monestir. Dos dels indrets més interessants de la visita són el claustre i la portalada.

La portalada

La portalada monumental de l’església de Santa Maria de Ripoll, situada a la façana occidental, data de mitjan segle XII i substitueix la primitiva porta del temple. És una gran estructura rectangular adossada al mur, realitzada en pedra de gres local i treballada en relleu amb escenes bíbliques i motius vegetals i geomètrics.

Es tracta d’una obra única. La seva singularitat rau tant en la seva forma, un gran arc de triomf, com en la riquesa i complexitat del programa iconogràfic, concebut molt probablement dintre la pròpia comunitat de benedictins ripollesos.

Davant la seva importància, des fa uns anys l’Ajuntament de Ripoll va presentar la candidatura de la portalada per ser considerada Patrimoni de la UNESCO. El procés va fer un pas important el mes de novembre del 2016, quan va ser inclosa en la Llista Indicativa per part del Consejo del Patrimonio de l’Estat Espanyol.

Inscripcions i reserves:

Tel. 972 704 203
informacio@monestirderipoll.cat
www.monestirderipoll.cat

Monestir de Santa Maria de Ripoll

Plaça de l’Abat Oliba, s/n

17500 Ripoll

Comparteix aquest article