La mostra de bestiar equí més important del país: La Fira del Cavall de Puigcerdà

Comença el compte enrere per a la celebració de la Fira de Puigcerdà i el 43è Concurs de Cavalls. Durant el cap de setmana del 9 i 10 de novembre, al recinte firal de l’Avinguda Transpirinenc en podran trobar fins a 1.000 exemplars de la raça autòctona dels Pirineus.

Actualment, la Fira del Cavall de Puigcerdà continua sent la mostra de bestiar equí més important del país i una de les mostres ramaderes més importants d’Europa, amb unes considerables xifres tant d’exemplars com de visitants, contractes de compravenda i permisos de transport per als animals venuts a compradors de fora de Catalunya.

Els visitants poden gaudir d’una espectacular exposició de bestiar en la que els criadors de la comarca (i també d’arreu del país) ens apropen les races autòctones i ens mostren els seus millors exemplars.

Aquest acte no només serveix perquè els ramaders i les ramaderes disposin d’un espai de compravenda d’animals tal com ho havia estat ancestralment, sinó que també representa un punt de trobada i una forma de posar en valor la seva feina diària.

La fira ramadera l’organitza l’Ajuntament de Puigcerdà amb el suport de l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, el Departament d’Agricultura, CaixaBank, Cadí i diversos ajuntaments, entitats, empreses i particulars de la comarca.

Fira multisectorial

A més de l’exposició de bestiar i dels concursos de cavalls, el certamen es complementa amb una espectacular fira multisectorial. Durant tot el cap de setmana, les més de 300 parades de productes artesans, així com d’embotits i formatges, roba i complements o d’objectes de decoració, es distribueixen a la zona industrial i al centre de la Vila així com als carrers de l’entorn del parc Schierbeck.

En definitiva, aquest esdeveniment mil·lenari és una ocasió perfecta per gaudir d’una de les mostres de bestiar equí més importants del país, així com una bona oportunitat per passejar pels carrers i places de la Vila descobrint la gran varietat de productes dels centenars de parades de la fira multisectorial.

L’origen

La primera fira ramadera de Puigcerdà es remunta a l’any 1182, quan el rei Alfons I, amb el propòsit de fomentar el desenvolupament econòmic de la Vila, va decidir impulsar una fira per la Mare de Déu d’Agost que atragués a visitants de tot el país. Els diferents períodes bèl·lics del segle XVII van propiciar la seva desaparició.

No va ser fins a principis del segle XX que la fira es va tornar a reactivar. A partir del 1922, “La Gran Feria de Ganado”, es va convertir en una de les mostres equines més importants del país, ja que aplegava criadors vinguts de tot Espanya per adquirir els millors exemplars. A més, l’any 1980 va aparèixer el que ara és un dels emblemes de la fira, el concurs de cavalls, en el qual es premia la bellesa i l’harmonia dels exemplars participants.

Ajuntament de Puigcerdà

Plaça de l’Ajuntament, 1

17520 Puigcerdà

Tel. 972 88 06 50

puigcerdia.cat

Comparteix aquest article