Passió per la processó dels Sants Misteris de Camprodon

Amb la Setmana Santa, a tot Catalunya i Andorra s’hi poden visitar centenars de processons. N’hi ha, però, que a més d’una litúrgia de redempció, són un gaudi per als sentits que val la pena veure un cop a la vida, perquè embelleixen encara més alguns pobles que ja són ben bonics. És el cas de la Processó dels Sants Misteris de Camprodon, que recorre els carrers de empedrats d’un dels municipis més encantadors del Prepirineu, amb el seu pont romànic a tocar d’un casc antic d’ensomni. La processó és una de les que més llueixen el seu maniple d’armats, i té la particularitat que es molt atractiva per als visitants, que cada any omplen Camprodon per centenars, però tan o més per a les mateixes famílies del poble. Totes i cadascuna d’elles senten una especial passió per algun dels passos que surten en processó, que venen d’antic i que són coneguts amb els noms dels col·lectius que els porten, més que no pas per la figura que exhibeixen. És una manera de familiaritzar la devoció catòlica, que també hi és, sobretot i per damunt de tot a la processó de Camprodon.

Si bé la Processó dels Sants Misteris surt el Divendres Sant -enguany el 29 de març- al vespre, la junta organitza fins a quatre processons o desfilades des del Diumenge de Rams. El 24 de març, després de la benedicció de rams, s’inicia la processó del Burriquet, on des de l’any passat els nens i nenes del poble són els protagonistes, acompanyant el pas fins a l’església de Santa Maria per celebrar l’eucaristia. El Dijous Sant, a les 8 del vespre, el Maniple es concentra al monestir de Sant Pere per fer una desfilada a 2/4 de 9 fins a la Porta de Cerdanya, on les autoritats fan entrega de la maça -símbol del poder de l’autoritat- als soldats romans, que conquisten simbòlicament Camprodon tot mostrant el penó des de la torre del pont. Finalment, el divendres 29 de març, el viacrucis o processó de les dones surt a les 8 del vespre de davant de l’església del Carme i va fins a la de Santa Maria, abans de donar pas a la gran processó dels Sants Misteris, a les 9 de la nit, des de les escales del monestir i amb tota la pompa i rigor que mereix.

Un pensament per als que van marxar

Enguany, abans de començar la marxa, tant la Junta de la Processó dels Sants Misteris i tots els col·laboradors tindran un pensament en silenci per a persones que han deixat aquest món i que han estat molt importants per a aquesta activitat. Es tracta d’Albert Cabanach “Cava”, Siscu Carola, “centurió del Sant Sepulcre”, com l’ha batejat Joan Vila a l’article que li ha dedicat, o la Miluca, entre alguns altres. Els que surtin en processó en aquesta edició, ho faran per ells, dedicant-los el silenci i el recolliment. “Aquest any 2024 quan em posi el vestit pensaré en tu i en les teves bromes abans de sortir. […]  Continuaràs sent un romà més enmig de la tropa”, ha escrit Lluís Bassaganya sobre el seu amic Albert Cabanach.

Els nens tornaran a acompanyar el Burriquet

L’any passat, la Junta de la Processó dels Sants Misteris de Camprodon i el mossèn Joan de Déu van recuperar una tradició que feia més de 25 anys que no se celebrava. Consisteix en què el Diumenge de Rams, els nens que han de celebrar la primera comunió, treguin palmes i palmons al pas del Burriquet -el pas de Crist muntat sobre l’ase- i, sortint del Carme, arribin a la plaça de Santa Maria al matí. Per a aquesta edició, es confirma el manteniment d’aquesta activitat que volen tornar a fer grossa amb la participació de les famílies i dels assistents als carrers.

Ja no grinyolarà més

Per a aquesta edició, els integrants del Pas de la Creu han decidit renovar l’estructura que aguantava aquesta figura. Al tabernacle li calia una renovació, i s’ha decidit substituir amb la implicació de tots els responsables del pas. L’any passat, els portadors van comentar els grinyols que feia l’estructura. A partir d’aquest any, ja no en farà més durant molt de temps.

Associació dels Sants Misteris de Camprodon

procesocamprodon.wordpress.com

Plaça Cèsar August Torras, 4
17867 Camprodon

Fotos: Raul Carmona/ Associació dels Sants Misteris de Camprodon

Comparteix aquest article