Una mostra a Banyoles reivindica les pesqueres de l’Estany

Es podrà veure fins al 10 de març a la sala d’exposicions temporals

del Museu Darder i l’entrada és lliure

El Museu Darder de Banyoles acull l’exposició ‘A través de les pesqueres. L’exposició que no es va dur a terme’. La mostra, que es podrà visitar fins al 10 de març a la sala d’exposicions temporals, fa realitat l’exposició que el recordat arquitecte Jeroni Moner havia ideat per explicar les pesqueres de l’Estany.

La recerca de Jeroni Noni Moner al voltant de les pesqueres va començar a finals dels anys 70 i es va allargar durant més de 40 anys. L’exposició recull documentació històrica i inèdita, amb manuscrits, fotografies, croquis, esbossos i la major part dels precisos aixecaments a escala 1/50 sobre paper polièster preparats per una exposició que no es va dur a terme. Els dibuixos de Jeroni Moner mostren detalladament cadascuna de les pesqueres, la seva fonamentació i estructura, els principis constructius, detalls de portes i finestres, gelosies, serralleria, ornamentacions, cartells, objectes singulars…

La mostra també trasllada el visitant a l’interior de les pesqueres des d’on el convida a reflexionar sobre els usos passats, presents i futurs d’aquestes construccions insòlites, que converteixen l’Estany de Banyoles en un paisatge cultural singular. L’exposició incorpora també el testimoni de les persones que les utilitzen, acompanyat de propostes i idees per al seu futur.

A través de les pesqueres està comissariada per Pau Sarquella, Toni Bramon, Carme Torres i Marc Riera, que són els responsables també del disseny de l’espai i està organitzada pels Museus de Banyoles. Compta amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Girona i de les empreses Vidresif i Decoart i amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat.

L’exposició es pot visitar de dimarts a dissabte de 2/4 d’11 a 2/4 de 2 del migdia i de les 4 a 2/4 de 7 de la tarda i els diumenge de 2/4 d’11 del matí a les 2 del migdia. L’entrada és lliure. També s’organitzaran diferents activitats al voltant de l’exposició, incloent visites guiades, rutes per les pesqueres i activitats per a infants.

Les pesqueres

Situades a la banda sud i est de l’Estany i construïdes sobre la llosa de travertí del fons, les pesqueres són petites construccions de fisonomia molt variada que formen part del paisatge de l’Estany de Banyoles. Actualment n’hi ha vint. La seva construcció per part de la burgesia banyolina es va iniciar a mitjans del segle XIX i es va allargar fins l’any 1931, quan l’Ajuntament de Banyoles en va prohibir l’edificació. Al principi, tenien una funció purament pràctica i servien per pescar i guardar els estris de pesca, d’aquí el seu nom. Amb el temps, però, van anar ampliant la seva superfície per acollir una o dues barques, van afegir una palanca i una escala per poder accedir a l’aigua i banyar-se i, fins i tot, poder-s’hi allotjar. Actualment són un bé comunal, propietat municipal, però amb concessions particulars. Per tant, la majoria són d’ús privat i només es poden visitar des de l’exterior, a excepció de la pesquera número 10, reconvertida en oficina de turisme.

Museu Darder de Banyoles

Plaça dels Estudis, 2

17820 Banyoles, Girona

972 57 44 67

www.museusdebanyoles.cat

Comparteix aquest article