Explora la Vall Fosca: 5 rutes per gaudir de la neu al cor del Pirineu

La Vall Fosca és una regió d’alta muntanya al nord del Pallars Jussà ideal per viure-hi el pas de les estacions. A l’hivern és un dels millors espais del Pirineu per a la pràctica d’esports de neu com les raquetes o els descens amb esquí de muntanya.  

Si us agrada practicar aquests esports blancs, podreu gaudir d’un total de 25 itineraris  de diferents dificultats  que exploren 6 zones: la presa de Sallente, el refugi Colomina, la vall de Riqüerna, la pista de Filià, Manyanet i Pobellà. 

Avui seleccionem 5 rutes perquè gaudeixis de paisatges espectaculars.

1. Sallente – Refugi Colomina: 

Una ruta clàssica de dificultat moderada que comença a la presa i ascendeix per la canal de Pigolo fins a l’estació superior del telefèric. Pots optar pels túnels si hi ha poca neu o flanquejar a la mateixa cota fins a l’Estany Gento com a alternativa quan hi ha  prou neu. Una opció és pujar fins a l’estanyet de la Coma d’Espós i baixar a la presa. Des de l’estació del telefèric cal evitar el camí d’estiu i anar cap al nord, ascendint un ressalt de 100 m. Després pots continuar cap al refugi, amb l’opció de seguir el camí d’estiu si la neu està ben estabilitzada fins a la font de la Portella, girant cap al refugi de la Colomina. 

Distancia

3,6 km

Desnivell

+650 m

Cota màx./mín.

1770 m / 2420 m

Dificultat

Mitjana

Temps

2h 30’

2. Pic dels Vidals des del Refugi Colomina: 

Des del refugi de colomina pots fer aquesta ruta circular i exigent que explora la capçalera del Flamisell. Descendeix del refugi cap a l’estany Tort (2294 m), tot travessant diversos estanys fins a la collada de Carboneres. L’ascensió final als Pics de Vidals i Tort requereix material d’alpinisme.  Aquest itinerari et regalarà una posta de sol pintoresca sobre les muntanyes, creant una atmosfera màgica. El descens es realitza per pales solanes i passos amb pendents suaus fins al refugi de Colomina

Distància

10,2 km

Desnivell

+720 m

Cota màx./mín.

2340 m / 2904 m

Dificultat

 Mitjana

Temps

4-5 h

3. Pic de Llena des del Pont de la Mola: 

Inicia la teva jornada a la Pista de Filià i endinsa’t cap al Pic de Llena. La seva cima ens ofereix una vista panoràmica que abasta des dels boscos nevats fins als cims llunyans. Té un accés molt fàcil seguint la cresta que el separa de la vall de Manyanet.

Distància

7,3 km

Desnivell

+720 m

Cota màx./mín.

1990 m / 2680 m

Dificultat

 Mitjana

Temps

3 h

4. Estanys de Francí des de la Vall de Riqüerna:  

Si a més d’una passejada hivernal vols visitar sense gaire més esforç una zona de llacs d’alta muntanya els estanys de Francí ens permetran fer aquesta aproximació sense dificultats tècniques. La ruta es pot allargar si s’enllaça amb l’itinerari 4.1 fins a la Cabana de Pletius, on podràs  visitar el tranquil i espectacular paratge dels estanys.

Inici

Cabdella

Distància

13,4 km

Desnivell

+990 m

Cota màx./mín.

1430 m / 2420 m

Dificultat

 Mitjana

Temps

3-4h

5. Tossal de les Tres Muntanyes des de Manyanet:

  Engega la teva aventura a Castellnou d’Avellanos i afronta el repte d’una ruta exigent. L’itinerari requereix bones condicions d’innivació però és l’accés més segur a la zona de Filià des de la vall de Manyanet. La ruta  et recompensa amb una panoràmica impressionant dels Pirineus.

Inici

Castellnou d’Avellanos

Distància

6,5 km (només ascensió)

Desnivell

+1075 m

Cota màx./mín.

1525 m / 2597 m

Dificultat

 Difícil

Temps

6 h

La descripció detallada d’aquests itineraris, els tracks i alguns consells de seguretat els trobareu a la  web: vallfosca.net . A més, gràcies a l’operació “Foment del Patrimoni natural d’interès turístic del Pallars Jussà” que compta amb el cofinançament de fons FEDER, de la Diputació de Lleida i de l’Ajuntament de la Torre de Capdella  també es desenvoluparà una aplicació per a mòbils. En alguns punts s’hi instal·laran dispositius  de seguretat DVA i estacions solars per a recàrrega de mòbils. El projecte inclou nova senyalització  i l’edició de fulletons informatius sobre els itineraris. 

Esports de neu a la Vall Fosca: Consells i Seguretat 

  1. Equipament Essencial: Abans de sortir, assegura’t de portar abric, Botes impermeables, roba de capes, ulleres de sol i, per descomptat, el casc.
  2. Condicions meteorològiques: Informa’t  de les previsions meteorològiques  i l’estat de la neu ja que poden canviar ràpidament. Consulta l’estat actual abans de començar la teva aventura.
  3. Planifica’t: Traça una ruta clara i comunica-la a algú de confiança. Això és crucial per a la seguretat en cas d’emergència.
  4. Coneix el terreny: Familiaritza’t amb el terreny i els seus possibles perills. Si coneixes les àrees amb risc d’allaus evita-les si és possible.
  5. Grups Petits: Si és possible, forma grups petits. És més fàcil gestionar la seguretat i respondre a les emergències en grups reduïts.
  6. Comunicació: Assegura’t de tenir mitjans de comunicació fiables, com telèfons mòbils amb bateria carregada i ràdios.
  7. Primers Auxilis: Porta una petita farmaciola amb material bàsic.
  8. Respecta la Natura: Gaudeix de la bellesa natural amb respecte. Evita zones protegides i segueix les normes locals.
  9. Formació en Allaus: Si planeges itineraris fora de les pistes, assegura’t de tenir la formació adequada per entendre i gestionar el risc d’allaus.

Explorar la Vall Fosca a l’hivern pot ser tota una aventura. Si ho prefereixes pots contractar un guia especialitzat per sentir-te més segur. Aquí cada ruta és una oportunitat per desconnectar i submergir-te en la natura, respecta la seva fragilitat. Si ets amant de la natura i dels esports d’hivern hi viuràs una experiència única. A la Vall de l’energia també hi trobaràs pobles amb encant, boscos, l’aigua omnipresent del riu Flamisell, El Museu hidroelèctric,  refugis, bons àpats i gent acollidora!

Fes el pas de descobrir el Jussà. Consulta totes les activitats programades per aquest hivern a la nostra agenda comarcal i segueix-nos a les xarxes socials si vols inspirar-te per la teva propera escapada.

Comparteix aquest article