ESPAI ART L’ABADIA

ESPAI ART L’ABADIA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

L’any 2010 es va inaugurar l’Espai Art l’Abadia, ubicat al Palau de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses, després que l’edifici fos rehabilitat completament. Construït entre els segles XII i XV, antigament va ser la residència dels abats.

L’espai, que ocupa els dos pisos del claustre interior d’estil gòtic, ha dut a terme, des dels seus inicis, una intensa tasca de promoció i difusió de l’art contemporani, amb mostres de tots els vessants de l’expressió plàstica: pintura, escultura, fotografia, etc.

Amb l’objectiu d’esdevenir un espai d’art de referència, l’Espai Art l’Abadia mostra, de manera continuada, l’obra d’autors amb una consolidada trajectòria. Així mateix, el comissariat i la regidoria de Cultura treballen per oferir una programació seleccionada de forma molt acurada, basant-se en uns criteris establerts, que permeten oferir i garantir la màxima qualitat i contribuir a millorar l’oferta cultural de la vila. D’aquesta manera, permeten que el públic pugui gaudir, trimestralment, d’una nova exposició.

El Palau de l’Abadia constitueix un punt de trobada pels amants de l’art, però, alhora, forma part del centre neuràlgic cultural i turístic de la vila, ja que també s’hi pot visitar l’Oficina de Turisme, el Centre d’Interpretació del mite del Comte Arnau, inclòs dins del projecte Terra de Comtes i Abats, l’exposició permanent de maquetes d’esglésies romàniques “Romànic, una volta pel Ripollès”, l’exposició “Ramon Oliveras, luthier. Passió per un ofici” dedicada a l’il·lustre luthier santjoaní, i un conjunt de sales polivalents, entre elles, la sala Abat Arnau de Vilalba, on es duen a terme diverses activitats culturals com conferències, presentacions de llibres, tallers, etc.

El Palau de l’Abadia, tal com ara el veiem, és el resultat d’una llarga successió de construccions i reformes que comencen al segle XIV quan l’abat Pere de Soler dona forma a les dependències del Monestir ja existents, on ell mateix residia.

Serà un altre abat, Arnau de Vilalba, qui al segle XV ennoblirà el casal amb elements d’estil gòtic i la construcció del petit claustre que comunica les diferents parts del Palau. Els capitells d’aquest claustre tenen gravat l’escut de l’abat, que també es troba al primer pis en el dentell d’una porta. Quan el Monestir deixa d’acollir els canonges agustinians i, finalment desapareix la figura de l’abat, l’edifici entra en un període de decadència. Amb la desamortització de Mendizábal l’any 1835 passa a propietat de l’Estat i després de l’Ajuntament. Al llarg del segle XIX i XX té múltiples usos: des de presó a caserna, escola, habitatge, local d’entitats i seu provisional de l’Ajuntament. Malgrat els inconvenients que això suposa, el seu ús continuat el manté viu en la consciència dels santjoanins com a part essencial del seu patrimoni. Després de diferents accions la restauració es reprèn als anys 80 i, de manera més important durant els anys 2009 – 2010.

L’Espai Art l’Abadia acull Elogi del silenci, una selecció d’obres del fons de fotografia de la Fundació Vila Casas, que ens proposen recórrer paisatges i interiors, espais sostrets a la quotidianitat més trivial, però que, sota la mirada de l’artista, esdevenen sublims.

La mostra ha estat comissariada per Natàlia Chocarro, assessora d’art del president i directora de Projectes Externs de la Fundació Vila Casas.

Oficina de Turisme de Sant Joan de les
Abadesses i Espai Art l’Abadia

Pl. de l’Abadia, 9
17860 Sant Joan de les Abadesses
Telèfon 972 72 05 99
turisme@santjoandelesabadesses.cat
www.santjoandelesabadesses.cat

Horaris
De dilluns a dissabte: De 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h.
Diumenge: De 10 h a 14 h.

Comparteix aquest article