TEMPS DE TARDOR AL PALLARS JUSSÀ

Arriba el moment de l’any en què els paisatges es transformen i aconsegueixen aquells tons ocres, vermells i taronja: ja és aquí la tardor!

Al nostre territori això és sinònim de recol·lecció dels fruits de la tardor: la verema del raïm, anar a collir magranes, codonys, plegar les ametlles… A moltes cases pallareses encara es pot flairar l’olor de les ametlles garapinyades, del mostillo, del codonyat, de l’allioli de codony o d’una bona truita de fredolics.

El producte més representatiu d’aquesta època de l’any segurament són els bolets.

Els boscos del Pallars s’omplen de boletaires amb l’afany de passar una estona d’esbarjo i omplir de bolets els seus cistells.
És moment de gaudir de les passejades pels boscos, a la recerca del bé més preuat. Per conèixer millor l’apassionant món dels bolets, el Consell Comarcal del Pallars Jussà organitza, per vintè any consecutiu, les Jornades micològiques del Pallars Jussà.

Aquest 2021 tindrà lloc la XX edició, durant l’octubre s’aniran desenvolupant les activitats programades.

Seguint amb la gastronomia, no podem deixar de parlar del CORDEVI, el Festival Gastronòmic del Pallars. Enguany tindrà lloc del 2 d’octubre al 14 de novembre, amb un munt de propostes: experiències gastronòmiques, música en directe, visites a productors, menús km0…
Veieu totes les activitats a festivalcordevi.cat

La tardor tradicionalment és època de fires. Fires ramaderes que encara perduren en el temps com la de la Pobleta de Bellveí, una de les fires més importants del Pirineu, que coincideix amb la baixada dels ramats transhumants de les muntanyes. O la Diada de rememoració de la fira de Salàs de Pallars, la qual commemora la importància de la fira de bestiar de peu rodó que fins als anys 50 encara es feia.

Altres més actuals com la fira del Mostillo, a Llimiana, gira al voltant del mostillo, un dolç fet a partir del most del vi de la collita de l’any. A Isona, la fira Boletus com el nom indica dona a conèixer el món dels bolets, amb activitats com recollida de bolets al bosc, xerrades, mostra gastronòmica, l’exposició de bolets… Finalment, la Fira del codony de Tremp està dedicada al codony i als diferents derivats, com l’allioli de codony o el codonyat. És l’única fira al món dedicada a aquest fruit tan característic i alhora desconegut de les nostres contrades.

Estigueu atents a l’agenda, ja que per la situació sanitària vigent, algunes de les fires o activitats no es celebraran. Podeu consultar les novetats a www.pallarsjussa.net/ca/activitats

Epicentre, centre de visitants del Geoparc.
Passeig del Vall, 13
25620 Tremp
973 65 34 70
epicentre@pallarsjussa.cat
www.pallarsjussa.net/ca/epicentre

Comparteix aquest article