LA TRIA DE MULATS D’ESPINAVELL

La Tria de Mulats d’Espinavell és una fira ramadera d’arrel tradicional que se celebra a Espinavell cada any, el dia 13 d’octubre.

Aquest nucli, del municipi de Molló, acull en aquesta data, diada de Sant Eduard, una fira de bestiar equí, d’enorme importància per tota la Vall de Camprodon i la comarca del Ripollès.

Els orígens de la fira són incerts, ja que en un principi era només una trobada entre els ramaders de Molló i els compradors, que negociaven amb els anteriors a fi de comprar-los el bestiar.

De mica en mica, la fira va anar guanyant adeptes i admiradors, i actualment suposa ésser una activitat turística de primer ordre en el nostre municipi i comarca, a causa del volum de visitants que la concorren. El Departament d’Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya (1997) va reconèixer la importància d’aquesta fira, atorgant a l’Ajuntament de Molló el Diploma Turístic de Catalunya.

El dia 13 d’octubre, els ramaders acompanyen el bestiar equí fins a Les Planes d’Espinavell, on passaran la resta del dia.

Aproximadament, a les 10 hores del matí, les eugues, cavalls i mulats (la cria de l’euga) arriben a la Fira. Un cop allà, s’iniciaran els tractes de compravenda de mulats o pollins entre compradors i ramaders. També, es realitza l’entrega de premis als millors exemplars, escollits per un comitè veterinari.

L’accés a la Fira serà a través del servei d’autobús. Utilitzeu els autobusos gratuïts que circularan de Molló a Espinavell (i viceversa) per a desplaçar-vos. Servei des de les 7 a les 17 hores. Parades: Molló-Rotonda, Desviament d’Espinavell i Espinavell-Fira.

En aplicació de les mesures Covid-19, serà obligatori l’ús de mascareta a tot el recinte de la fira.

Ajuntament de Molló
Sant Sebastià, 36
17868 Molló
972 74 03 87
www.mollo.cat

Comparteix aquest article