GOMBRÈN CULTURA, NATURA, GASTRONOMIA I LLEGENDES

Gombrèn forma part de la comarca del Ripollès. El terme municipal té una extensió de 44 km2 i el poble està a 919 metres d’altitud.

Els límits del terme municipal són al nord amb Campelles, Planoles i Toses; a l’est amb Campdevànol i Les Llosses; al sud amb Ripoll i Les Llosses i a l’oest amb Sant Jaume de Frontanyà, La Pobla de Lillet i Castellar de N’Hug. Té agregats els nuclis d’Aranyonet i El Cortal.

El municipi ofereix diferents opcions al visitant que pot gaudir de cultura, natura i gastronomia

En el nucli urbà es pot fer la visita al carrer dels porxos, i al museu del comte Arnau, A poca distància es poden visitar les capelles i esglésies del Municipi com són Sant Joan de Mata, Sant Martí de Puigbó, Nostra senyora de Lourdes, Sant Pere de Gombrèn i Sant Pere de Montgrony.

A Gombrèn s’hi pot anar a gaudir de la gastronomia a diferents restaurants de diferents línies de cuina, basades en la tradició gastronòmica ripollesa. Així mateix es poden trobar allotjaments a diferents cases rurals de gran atractiu natural.

L’entorn natural de Gombrèn permet gaudir del paisatge del gorg dels Banyuts, el jardí botànic i nombrosos senders per la pràctica del senderisme així com l’escalada, essent Gombrèn un dels punts més valorats pels esportistes d’aquesta pràctica. A Gombrèn hi ha més de 600 vies d’escalada que ofereixen moltes opcions d’aquest esport.

Destaquen d’entre totes les rutes la del Santuari de Montgrony i el Castell de Mataplana.

El santuari o capella de Santa Maria de Montgrony és un santuari marià del bisbat de Vic, situat al Montgrony. Es troba en el cingle de la Serra de Sant Pere, a uns 1370 metres sobre el nivell del mar. En aquest punt també s’hi troba l’hostatgeria i restaurant on molts visitants poden fer estada i gaudir de la seva cuina.

El castell de Mataplana està situat enmig d’una vall i paisatge ben típics del Ripollès. Es tracta d’un indret que més enllà de l’arqueologia, hi ha els orígens de la tradició del Comte Arnau, a partir de la llegendària Cançó del Comte Arnau i a partir de la qual, s’han fet diferents versions de la llegenda del mite.

Ajuntament de Gombrèn
Av. Moisès Torrens,
17531 Gombrèn
Tel. 972 730 300
Fax: 972 712 224
ajuntament@gombren.cat
www.gombren.cat

Comparteix aquest article