GAUDEIX LA POBLA DE LILLET

El nostre municipi es troba a la part nord-oriental del Berguedà a 843 m d’altitud.

Antigament aquesta vall era un niu de masies estructurades entorn de la parròquia de l’antic Monestir de Santa Maria i el Castell dels Senyors de Lillet.

El monestir, ja esmentat l’any 819 en documents, ha sofert molts canvis al llarg del temps, .

essent avui dia una mena de museu de diferents èpoques constructives, des del preromànic, passant pel gòtic i fins a arribar al barroc. A tocar del monestir es troba la Rotonda de Sant Miquel, esglesiola consagrada l’any 1000 i un dels pocs exemples de planta circular que trobem a Catalunya.

El conjunt, després d’estar habitat per monjos agustinians durant segles, entrà en declivi en prendre més importància el nucli de població format a partir del 1297 entorn del Castell del pujol,

quan Ramon d’Urtx i el seu fill Hug de Mataplana, aleshores senyors de la vall, van atorgar la carta de poblament i franqueses a la vila perquè el nucli cresqués i les cases van començar a florir a redós del castell.

A mitjan s. XIV es construí el Pont Vell per franquejar el Llobregat en el camí ral que duia a la Cerdanya. És un pont d’estil romànic, actualment d’una sola arcada, que és la imatge del poble.

A causa del creixement de la població durant el s. XVII es va decidir transformar l’antiga capella privada del castell del pujol en Església Parroquial. A l’interior custòdia la magnífica talla romànica de fusta policromada del s. XII, el Crist Majestat de Lillet, i una joia desconeguda, la talla de l’Assumpció de la Verge obra de Frederic Marès.

La Ruta pel Nucli antic ens descobreix part del passat i la nostra història, un passeig entre carrers estrets i empedrats, petites places i passos per sota de cases que ens porten a racons impensables. Aquesta ruta també es pot gaudir en família i de manera interactiva, a través de l’aplicació El Tresor de Gaudí, l‘aplicació proposa un escape town pel nucli antic de La Pobla.

El gran procés d’industrialització sofert per la nostra vall a principis del s. XX ens ha deixat un important llegat gaudinià.

En primer lloc, els Jardins Artigas, obsequi d’Antoni Gaudí a la família Artigas i obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia. En segon lloc, el Xalet del Catllaràs, ubicat a la serra del mateix nom i concebut com a allotjament per als treballadors de les mines.

La Serra del Catllaràs acull també l’àrea recreativa del Santuari de Falgars el lloc ideal per fer un àpat qualsevol dia en família. El santuari és la llar de la nostra patrona, la Verge de Falgars, una preciosa talla gòtica d’alabastre a la qual els poblatans tenim molta estima.

Com a complement, també es pot gaudir del recorregut del Tren del Ciment, un tren de via estreta que recupera el traçat de l’antiga línia de tren que proveïa la fàbrica de ciment de carbó.

La nostra vall acull el visitant oferint-li tot el que atresora: gastronomia, cultura, història, artesania i natura, descobreix-la!

Oficina de Turisme de La Pobla de Lillet
Estació del tren de La Pobla de Lillet
08696 La Pobla de Lillet
687 99 85 41
tur.lillet@diba.cat
www.turismelillet.cat

Comparteix aquest article