SANT PAU DE DE SEGÚRIES RUTA DE FONTS

La via romana del Capsacosta havia estat l’única via de pas existent entre l’Empordà i els Pirineus.

Sembla ser que podria tractar-se d’un brancal secundari de la Via Augusta, que cobria el trajecte entre Besalú i Coll d’Ares. L’únic tram que s’ha conservat, transcorre entre Sant Pau de Segúries i la Vall de Bianya, amb una longitud de 8 km.

Hi ha diverses parts de la calçada a on encara és ben apreciable la forma de construcció, els trencaaigües, i la manera de fer el traçat per tal de guanyar el desnivell.

Fins no fa pas massa anys, era el camí més curt per anar de la Vall de Camprodon fins a la Garrotxa i era utilitzat per la gent que treballava els camps, i per tots els que anaven als diferents mercats, com a via de càrrega i de traginers.

FONT DE L’ARÇ

La font de l’Arç era inicialment un rebossador d’aigua a on la gent que es desplaçava per la Via Romana es parava per a beure i abeurar també els animals. Amb el pas del temps i la construcció de cases de pagès a tocar del nucli de Sant Pau de Segúries, servia també com a dipòsit d’aigua i les abastia. Es troba estratègicament situada entre l’Hostal de dalt, que era un hostal de parada per a fer-hi estada i Els Hostalets que feia la mateixa funció però ja dins la Vall de Bianya.
Finalment, va acabar essent una font per al consum humà i a començaments dels anys 2000, es va arreglar amb pedra, amb la construcció d’un espai per a fer foc, una taula i bancs de pedra i es va millorar l’entorn per tal de que els visitants en poguessin gaudir.

FONT DE LA PUDA

Històricament, tota la gent que treballava els camps des de Sant Joan de les Abadesses a Sant Pau de Segúries, acudien a la Font de la Puda per tal d’abeurar i a més perquè tenia fama de ser una font d’aigües medicinals, ja que al ser aigües sulfuroses, es creia que milloraven alguns mals, al.lèrgies primaverals, estomacals i d’altres.
Es troba situada en un petit congost a dintre del que es coneix com el Bac del Callís i el que abans era un simple brollador.
Ha estat objecte de restauració durant l’any 2014 i és un indret de singular bellesa tant a l’estiu com a l’hivern.

LA FONT FRESCA

Aquesta ha estat recuperada gràcies a l’actuació d’un grup de veïns que voluntàriament i amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pau han volgut posar la Font Fresca, de la que ja se’n tenia coneixement de la seva existència fa molts anys, com a punt d’anada dels senderistes que visiten la vila. Aquesta font es troba en l’itinerari d’accés al Puigsacreu i, és de les que sempre hi brolla aigua, tot i les èpoques de poques pluges.

FONT DEL MIG I FONT DEL CAMÍ

Al bell mig de la majestuosa fageda de Can Mic hi trobem la Font del Mig i La Font del Camí, recuperades recentment.

Ajuntament de Sant Pau de Segúries
C/Guàrdia, 11
17864 Sant Pau de Segúries
972 747 005
ajuntament@santpauseguries.cat
www.santpauseguries.cat

Comparteix aquest article