LA VIA ROMANA I UNA PASSEJADA PER LA HISTÒRIA DE SANT PAU DE SEGÚRIES

La via romana del Capsacosta havia estat l’única via de pas existent entre l’Empordà i els Pirineus.

Segons sembla, podria tractar-se d’un brancal secundari de la Via Augusta, que cobria el trajecte entre Besalú i Coll d’Ares. L’únic tram conservat transcorre entre Sant Pau i la Vall de Bianya. Amb una longitud de 8 km, l’any 2015 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Hi ha diverses parts de la calçada a on encara és ben apreciable la forma de construcció, els trencaaigües, i la manera de fer el traçat per tal de guanyar el desnivell.

Les primeres referències escrites sobre la història de l’antiga via romana del Capsacosta daten del segle XVII, parlant de l’arranjament i conservació d’aquest mil·lenari camí.

Des de l’origen de la via, de ben segur, que també si feren feines de millora, l’erosió per fenòmens meteorològics obligaven a un regular manteniment.

És molt possible que fossin els devastadors terratrèmols dels anys 1427 i 1428, els que provoquessin els desperfectes més importants, quedant molt malmesa en diferents punts i en un estat força precari que pràcticament s’estendria per espai de més de dos-cents anys, sent practicable només per a cavalcadures i a peu.

Tot i això el camí continuà sent encara la principal via de comunicació entre Olot i Camprodon i lògicament petites reparacions segur que s’hi feren.

Fins no fa pas massa anys, era el camí més curt per anar de la Vall de Camprodon fins a la Garrotxa i era utilitzat per la gent que treballava els camps, i per tots els que anaven als diferents mercats, com a via de càrrega i de traginers.

El Mil.liari

L’any 2018, en commemoració dels 25 anys de la caminada per la Via Romana, l’ajuntament de Sant Pau de Segúries, va instal·lar a l’entrada de la vila, el monument denominat Mil·liari, de l’artista Domènech Batalla.

El pont medieval

Sant Pau de Segúries posa al descobert els vestigis d’un port medieval de gran interès històric i arqueològic. Aquest pont, conegut popularment com el Pont vell de la Rovira, representa un dels valors més interessant en el patrimoni de Sant Pau juntament amb la coneguda Via romana. Segons es desprèn dels estudis històrics el pont creuava el riu Ter, el camí ral que conduïa a Camprodon i a l’estratègica frontera de Coll d’Ares, per una banda i per l’altra cap a Olot i Girona. Aquesta via de comunicació havia estat l’hereva de la mil·lenària via romana.

Des de l’any 2015, l’ajuntament ha impulsat un pla de descoberta de les restes i un estudi per aprofundir en les característiques i valors d’aquesta troballa. Aquests estudis estan dirigits per l’arqueòleg i historiador, Joan Llinàs, amb la intervenció de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni, a més de la col·laboració de diferents estudiosos del municipi i de la vall de Camprodon.

El pont data del segle XIV i es considera com una obra arquitectònica de gran qualitat tant pel que fa a l’estructura com per la qualitat constructiva on els materials utilitzats. Els estudis de l’arqueòleg Joan Llinàs exposen que el pont està bastit amb pedra i morter de calç amb una obra vista feta de carreus de pedra calcària ben treballats, escairats i disposats formant filades regulars.

L’ajuntament té previst de continuar en les obres de restauració de la zona i fer els estudis adequats per realçar aquest element medieval que passa a augmentar el patrimoni del municipi.
Sant Pau ha estat al llarg de la història un enclavament determinant en les comunicacions de la península Ibèrica amb Europa.
Visitar el pont medieval, és una passejada per la història i que serveix per comprovar els valors patrimonials de Sant Pau de Segúries.

Ajuntament de Sant Pau de Segúries
c. Guàrdia, 11
17864 Sant Pau de Segúries
972 747 005
ajuntament@santpauseguries.cat
www.santpauseguries.cat

Comparteix aquest article