CONEIXEU LA VIL·LA ROMANA DE LLORÍS, A ISONA?

En marxa la recuperació del sender fins a la vil·la romana de Llorís (Isona) per posar en valor el patrimoni romà del Pirineu

Imaginar com vivien els romans benestants d’Aeso a les seves vil·les de l’extraradi serà més fàcil, gràcies a la recuperació d’un sender que connectarà el centre de la població amb l’antiga vil·la romana de Llorís. Aquest jaciment s’adequarà i s’interpretarà amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni arqueològic de l’època romana a Isona.

Les restes de Llorís ens parlen d’una gran casa de camp ubicada en una extensió de 10.000 m2, així com de construccions annexes que daten de l’època imperial romana.

Es tracta d’una troballa singular al Pirineu, ja que molt pocs indrets a Catalunya compten amb dos assentaments tan propers: en poc més d’un quilòmetre, trobem una ciutat romana (Aeso) i una vil·la romana (Llorís).
L’actuació inclou un ampli ventall de tasques: la senyalització d’un itinerari des del nucli d’Isona, l’ampliació de la part excavada a la vil·la, la consolidació dels murs, l’habilitació d’un recorregut a l’interior i l’elaboració de plafons informatius. Aquests inclouran una recreació en 3D d’algunes zones de la vila, per tal de reproduir els detalls interiors de les cambres i poder observar amb vídeos en 360º com eren aquests espais originalment.

Totes aquestes accions van encaminades a convertir l’espai en un atractiu turístic de la zona. Permetrà conèixer millor el jaciment i el patrimoni arqueològic de l’època romana a Isona,

una tasca que es continuarà gràcies a un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona que preveu fer-hi excavacions anualment. També ajudarà a consolidar els murs per prevenir el deteriorament del jaciment. L’objectiu principal de l’actuació és traslladar al gran públic l’interès d’aquest monument, utilitzant-hi recursos visuals.

Per tal de potenciar el jaciment, el Consell Comarcal del Pallars Jussà ha impulsat l’acció ‘Tematització de la xarxa de senders: senders històrics de l’època romana’.

Les obres, formen part del projecte FEDER ‘Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà’. El 50% del pressupost, que ascendeix a 120.000€, està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Isona i la Conca Dellà.

La iniciativa pretén convertir aquest camí en una marca turística que potenciï el patrimoni romà del Pirineu, tenint en compte que la ciutat d’Aeso s’origina pels passos transpirinencs de la dominació romana. De fet, vàries de les rutes utilitzades pels romans són en gran part, les que avui en dia utilitzen les persones que practiquen senderisme al Pallars Jussà.

Epicentre, centre de visitants del Geoparc.
Passeig del Vall, 13
25620 Tremp
973 65 34 70
epicentre@pallarsjussa.cat
www.pallarsjussa.net/ca/epicentre

Comparteix aquest article