CENTENARI DE L’ARRIBADA DEL TREN A RIBES DE FRESER

El tren consolidava l’eix comunicatiu en direcció a Ripoll, Osona i Barcelona

reivindicat pel territori, en augmentar la demanda barcelonina de turisme de salut però també per què els medis de la ramaderia i la mineria van entrar en crisi, i  va créixer la industrialització. La carretera de Ripoll en funcionament des de l’últim quart del segle XIX va provocar un seguit de canvis urbanístics a les entrades de Ribes, que van ser continuats amb l’arribada del tren.

Ribes de Freser des de finals del segle XIX es va consolidar

com una vila d’estiueig d’importància dins del Pirineu Oriental. La tradició balneària de la Vall de Ribes hi va ajudar. L’arribada del tren el 1919 incrementaria encara més l’arribada d’estiuejants que va ajudar a modernitzar i transformar la població amb construccions turístiques i passejos.

La revolució industrial que es va iniciar a principis del segle XIX,

va significar molts canvis per la societat, i un d’ells va ser l’aparició del ferrocarril i la seva de la capacitat per moure mercaderies i persones d’un lloc a l’altre. Les obres del Transpirinenc Oriental, el que uneix Ripoll amb la Tor de Querol, van començar el 1911 però amb dificultats tècniques i econòmiques, a causa de l’orografia del terreny i la climatologia pròpia d’alta muntanya. Finalment, el 1919 la línia va arribar a Ribes de Freser, i 10 d’agost va tenir lloc la inauguració oficial.

Per commemorar aquesta efemèride, Ribes de Freser, celebra amb excepcionalitat, el seu centenari amb un programa d’actes previstos, des d’una taula rodona, una exposició, la festa de l’estiueig i l’edició d’un llibre commemoratiu.

I la història continua…

Renfe aposta pel servei de l’R3, prova d’això és la renovació i modernització dels 14 serveis que es van destinar a aquesta línia. De moment les obres de millora de la línia s’han programat des del 22 de juny del 2020 al 7 de febrer del 2021.

Derivat de les obres de millora que Adif ha de fer al túnel de Toses, Renfe estableix un servei alternatiu per carretera entre Ribes de Freser i Puigcerdà per facilitar la mobilitat dels viatgers en aquest tram. Quan s’autoritzi el pas fins a La Tour de Carol aquest servei alternatiu es perllongarà fins aquesta estació.

Així mateix el transport per carretera comportarà un increment del temps de viatge d’uns 50 minuts. El dispositiu preveu la incorporació de personal d’informació per orientar i guiar els clients afectats.

Oficina de turisme de la Vall de Ribes
Ctra. de Bruguera, s/n
Ribes de Freser
972 72 77 28
www.vallderibes.cat

www.rodaliesdecatalunya.cat
www.renfe.com i www.adif.es
Telèfon d’informació 900 41 00 41,
Apps Rodalies de Catalunya,
així com a les xarxes socials (@rodalies).

Comparteix aquest article