UNA APOSTA FERMA, TURISME SOSTENIBLE A SANT JOAN DE LES ABADESSES

El turisme cada vegada és més important per a les comarques de muntanya, i no és per a menys, ja que l’entorn natural en què es troben la major part dels pobles dels Pirineus és excepcional.

Com excepcional és l’entorn, les bones comunicacions i les moltes possibilitats que ofereix Sant Joan de les Abadesses al turisme. El turisme és un gran actiu per a la vila i per a la comarca del Ripollès i, nogensmenys, cal tenir en compte que un excés de turisme pot ser perjudicial.

Per aquest motiu, recentment surten a la llum conceptes com el Turisme Sostenible, que respon a la necessitat d’aquest turisme responsable, respectuós amb l’entorn, a voltes esportista, a voltes caminaire i interessat per la cultura, patrimoni i conèixer l’entorn del poble visitat, aprofundir-hi un xic o força, viure-hi experiències…

En definitiva, fet i garbellat, tot el que és necessari per vincular-s’hi d’una manera completament positiva i sense entrebancs. D’aquesta fluïdesa i d’aquest turisme sostenible, tan en voga actualment, a Sant Joan de les Abadesses ja fa temps que en tenen notícies i hi han apostat en ferm. No s’entén el turisme sense la responsabilitat i savoir fer per part d’ambdues bandes: la del turista i la de l’encarregat de dissenyar i dur a terme l’oferta turística.

LA RUTA DEL FERRO: CICLOTURISME I ENTORN PRIVILEGIAT

La Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses comunica la vila amb Ogassa i Ripoll. Aquest carril de cicloturisme permet una descoberta increïblement encertada del patrimoni natural del Baix Ripollès.

Al centre de la Ruta del Ferro i al seu pas per Sant Joan, l’Alberg Rural de la Ruta del Ferro ofereix als turistes una estada saludable i satisfactòria, sempre oferint consells, altres rutes i possibilitats de descoberta de l’entorn de Sant Joan de les Abadesses que faran que més d’un allargui la seva estada a la vila.

La Ruta Ciclista del Ter cada cop avança més en la seva construcció, fet que aconseguirà unir Sant Joan amb Setcases (al nord de tot de la Vall de Camprodon), fins a Gombrèn (a l’altra banda de la comarca) i fins a Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. Aquest fet convertirà Sant Joan en una de les moltes aturades obligatòries d’una ruta de 200 km.

EL MOLÍ PETIT

Aquest antic molí fariner de Sant Joan, emplaçat fora de la muralla, és un clar exemple de l’aprofitament dels recursos naturals del poble per part de generacions i generacions de vilatans que han bastit amb l’esforç i tenacitat dels segles una vila tal i com la coneixem ara. Avui dia, el Molí Petit es troba restaurat i acull en el seu si l’Ecomuseu, un centre d’interpretació de l’ús centenari dels molins hidràulics i dels ecosistemes fluvials, que faciliten el coneixement sobre com funcionava un enginy d’aquestes característiques i ajuda a integrar-lo en el paisatge.

CULTURA I PATRIMONI

Sant Joan de les Abadesses no és magre en història, cultura, tradició i patrimoni. El turisme sostenible també és el turisme
que aposta per la cultura, per la coneixença dels indrets i la comprensió de la seva història a través del coneixement. I aquest sempre ha estat, precisament, un dels punts forts de Sant Joan: des del seu mil·lenari Monestir a totes les visites que s’hi poden realitzar: un Palau de l’Abadia sempre ple d’exposicions artístiques de pintura, d’escultura,
d’art; l’església de Sant Pol al bell mig del poble; una Vila Vella que desprèn història a cada pas pels seus carrers; un Parc de la Muralla que atresora la calma de segles… L’art, la cultura i el patrimoni són també cita obligatòria a Sant Joan de les Abadesses.

Oficina de turisme de Sant Joan de les Abadesses
Plaça de l’Abadia, 9
17860 Sant Joan de les Abadesses
Tel.: 972 72 05 99

www.santjoandelesabadesses.cat/index.php/turisme
turisme@santjoandelesabadesses.cat

Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
Plaça Major, 3
17860 Sant Joan de les Abadesses
Tel.: 972 72 01 00
www.santjoandelesabadesses.cat

Alberg Rural de la Ruta del Ferro
Parc de l’Estació, s/n
17860 Sant Joan de les Abadesses
Tel.: 972 72 04 95
www.facebook.com/AlbergRuralDeLaRutaDelFerro

Comparteix aquest article