MUR, GUSPIRA DEL MNAC

Reviu la història amb l’espectacle de Comediants “Mur, guspira del MNAC “

Les pintures romàniques de Mur són al Museu de Belles arts de Boston. Qui i perquè les va arrencar i vendre? Qui va encendre l’alarma per a preservar els tresors de les esglésies dels Pirineus? Com va començar la col·lecció més important de pintures del romànic català que avui hi ha al Museu Nacional d’Art de Catalunya?
Comediants ha creat l’obra “Mur, guspira del MNAC”, que n’explica totes les claus i ens recorda la nostra història.

Veniu a gaudir-la a Mur els dies 1 i 2 de maig a les següents sessions:

1 de maig a les 18.00 h
2 de maig a les 12.00 h
2 de maig a les 18.00 h

Les entrades ja estan disponibles a un preu de 15€ a pallarsjussa.net/anymur

Una història que et sorprendrà

El 1919 van ser arrencades i venudes les pintures romàniques de l’absis de la canònica de Santa Maria de Mur, al Pallars Jussà. Aquests fets van ser un detonant perquè la Junta de Museus de Catalunya engegués una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser depositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

L’any 2019, 100 anys més tard, és hora de recordar també que aquest fet fou determinant a Catalunya per promoure la protecció de l’art sacre pirinenc, tan pel que fa referència a la seva restauració com a la seva conservació. En aquest sentit, l’episodi al que ens referim esdevé clau en el desenvolupament de la dimensió patrimonial de l’art a Catalunya, i en particular de l’art pirinenc.

Sota el títol “Mur, 1919-2019. Cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català”, s’engloben una sèrie d’activitats que volen recordar i ressaltar la importància dels fets ocorreguts a Mur l’any 1919. El programa comprèn des de l’Aplec de Mur de 2019 fins a l’Aplec de Mur de 2020.
Algunes de les activitats realitzades han estat la presentació al Museu Nacional d’Art de Catalunya el 13 de novembre, amb la intervenció de Comediants i amb tast de productes del Pallars. També el cicle de xerrades relacionades amb el romànic, que s’estan realitzant mensualment a l’Epicentre de Tremp i que acabaran a l’abril.

La commemoració de l’any conclourà amb l’espectacle de Comediants els dies 1 i 2 de maig, i l’Aplec de Mur el dia 3.

“Mur, 1919-2019. Cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català” és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament Castell de Mur, el Consell Comarcal del Pallars Jussà l’IDAPA, el MNAC, el Bisbat d’Urgell, l’associació Pirineus.Watt i Peperepep Cultural.

Comparteix aquest article