La cuina catalana d’avantguarda abraça la tradició

No és cap secret que cada cop més, els restaurants més sofisticats troben la seva llar dins dels hotels de més categoria, que els acullen com un atractiu de primer ordre entre els serveis de l’establiment, sovint aliant-se amb xefs de prestigi. Un clar exponent d’aquesta tendència és el restaurant Quirat, ubicat a l’hotel Intercontinental de Barcelona, on el seu responsable el cuiner Víctor Torres acaba de presentar la nova carta de tardor. Fiquem-hi el nas per constatar com la restauració d’avantguarda redescobreix la saviesa dels fogons de tota la vida.

Guardonat amb una estrella Michelin, el Quirat exemplifica aquesta recerca de la tradició per experimentar amb ella. La cuina moderna ens parla d’arrels, de la nostra terra i de la nostra memòria gastronòmica, tot plegat dut al present amb les revolucions precises per sorprendre i complaure els comensals.

Capipota, llenties, fricandó, vermut i anxova, porró i postres de músic… Oi que podríem estar llegint el menú d’un celler o d’una fonda escrit en una pissarra. No costa pas d’imaginar el tràfec de menestrals i pagesos compartint els bancs de fusta vella d’una casa de menjars, on les flaires de les olles i les animades converses suren per l’espai envoltat de barrils. Doncs cap a aquella tradició ens volem transportar, però alhora reclamem un ambient modern i un equip de sala de tracte refinat per a la clientela d’alta volada. I per damunt de tot, hi volem trobar una proposta que capgira aquests plats de sempre per convertir-los en una experiència gastronòmica.

Aquesta és la innovació que ens atreu, una que sap llegir la cuina de casa nostra i reinterpretar-la en creacions admirables. El Víctor Torres, el cuiner espanyol més jove que mai hagi guanyat una estrella Michelin (la primera, abans d’aquesta, la va aconseguir a Les Magnòlies d’Arbúcies), té la mà trencada de donar la volta als clàssics perquè a cada canvi d’estació dissenya una carta nova per al Quirat, sempre desenvolupant aquest diàleg seu amb el receptari i el territori. Ara toquen sabors de tardor, ens venen de gust plats de cullera, guisats i cassoles que fan xup-xup; mar i muntanya, de les espardenyes als bolets, de la botifarra a les galtes de xai; plats que tal com resumeix el mateix Torres, condensen “temporalitat i luxúria”.

Servirà aquesta filosofia com a curset d’introducció a la cuina catalana per al públic forani, que en el cas de Quirat està format pels viatgers de negocis que s’allotgen a l’hotel Intercontinental, ja que està situat ben bé al costat de la Fira de Barcelona a Montjuïc. I aquesta és la baula que ens mancava: de Catalunya al món, volem projectar la nostra cultura a una altra dimensió amb energia sensacional. Per ser més precisos: del barri del Poble-sec cap al futur.

Comparteix aquest article