Begudà, un tresor per descobrir a la Garrotxa

Dels diferents indrets de la Garrotxa que conviden a desconnectar enmig de la natura, un dels més desconeguts i sorprenents és sens dubte Begudà i el seu entorn. Gran part del seu territori forma part del seu territori forma part del Parc Natural de la Zona volcànica de la Garrotxa, és un paratge ple d’història i bellesa oculta que transpira clama i serenor.

Begudà forma part del municipi de Sant Joan les Fonts, el conformen Sant Cosme i la urbanització d’Aiguanegra. S’hi pot accedir pel polígon del mateix nom. Just passant un petit pont, talment com si entréssim a un racó paral·lel, ens trobem als peus de Mont-ros, Sant Julià.

És just en aquest racó de Begudà, a la dreta del riu Turonell, que hi trobem l’església de Begudà, construïda sembla ser sobre una vil·la romànica anomenada Begutius. No allunyat de l’església i del petit nucli de cases que l’envolta, sobre el riu Turonell, afluent del riu Fluvià, hi trobem el pont romànic de Cossei. Característic per ser un pont d’un únic arc, amagat en un entorn natural emblemàtic i incomparable i on es pot percebre el pas del temps.

Sortint de l’església de Begudà, seguint el riu Toronell i pujant per les feixes de Begudà, podem arribar amb un camí pedestre que ens portarà a les actuals ruïnes de la capella de la Mare de Déu de Mont-ros, on anteriorment s’aixecà el Castell de Mont-ros, edifici declarat bé cultural d’interès nacional. Tot i que ara no podem trobar restes del Castell, les primeres mencions són de l’època dels vescomtats de Besalú Ermessenda, el 1119. Actualment, aquest camí pedestre segueix la xarxa de senders Itinerànnia i després s’ha d’agafar un petit desviament que ens portarà fins a la carena i l’església.

Deixant el racó de Begudà i continuant pels camins d’Itinerànnia  direcció Olot, passarem pels emblemàtics i bucòlics volcans de l’Estany,  de can Gingi i de Bellaire, el Pla de l’Estany i el pla de Sant Cosme. Seguint una enriquida zona geogràfica i paisatgística, indrets tranquils que respiren serenor i quietud, arribem a la capella de Sant Cosme, dedicada a Sant Cosme, Sant Damià i Sant Grau, datada del segle XVII sense un estil definit. Recentment s’hi han fet obres d’arranjaments generals. La capella i els paratges que l’envolten són escenari de la festa popular del setembre.

Si deixem la capella de Sant Cosme, ens podem dirigir a Aiguanegra, urbanització que forma part del municipi i que l’abraça un dels paisatges més bonics de la comarca, l’emblemàtic pi del Volcà d’Aiguanegra, des d’on tenim unes fantàstiques vistes d’Olot i els seus volcans.

Oficina de Turisme de Sant Joan les Font

Ca l’Esquirolet

C/ Sant Pere, 2

17857 Sant Joan les Fonts

Tel. 972 29 05 07

turisme@santjoanlesfonts.cat

www.turismesantjoanlesfonts.com 

Comparteix aquest article