Setcases la porta del Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser Setcases

Setcases és un municipi de la comarca del Ripollès.

Explica la llegenda que els set fills d’un ramader cec van portar les ovelles a pasturar al pla dels Hospitalets i van veure la neu per primera vegada. En explicar-ho al pare, ell els va advertir que la neu cobriria l’herba del prat i les ovelles es moririen de gana. Seguint el consell del ramader cec, els set fills van baixar fins on van trobar saüc. Allà, van construir set cabanes, que van donar nom al nou poble de Setcases.

El poble Ripollès, situat a 1230 metres d’altitud, funciona com a camp base per explorar tot un món de sensacions a molta més alçada. A l’estiu, aquestes experiències poden ser des d’un passeig de baixa dificultat per a tota família, fins a La Creueta per gaudir d’unes vistes excel·lents de Setcases a només 10 minuts, fins a reptes esportius més exigents, fent ‘treking’ o amb BTT. Es poden anar a cercar els miradors que hi ha a l’entorn: el forat de l’Olla, el collet de Xuriguera, la Baidana o el balcó de la Costa Brava –el nom ho diu tot-, o ens podem anar més enllà, a buscar les restes de l’històric refugi d’Ulldeter, el primer refugi de muntanya que es va inaugurar a l’estat espanyol, el 1909. Totes les opcions des de Setcases comparteixen el mateix atractiu; un paisatge extraordinari, el d’alta muntanya al Pirineu.

Porta d’entrada al parc

Com hem dit, Setcases és una de les portes d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Es tracta de 15.000 hectàrees del paisatge més pirinenc que banyen els dos rius que li donen nom; un ric ecosistema emmarcat per muntanyes de gairebé 3.000 metres, com són Bastiments, el Puigmal, Costabona o el Balandrau. El més espectacular és la fauna i la flora pròpia d’alta muntanya que hi podreu trobar, a més de diversos pobles de muntanya, el dia a dia dels pastors i l’arqueologia romànica, els paisatges miners i els de les centrals hidroelèctriques.

Si us quedeu a Setcases


El poble ripollès de Setcases és un regal per als sentits en si mateix. Inscrits en diferents plaques, podreu anar descobrint el patrimoni arquitectònic d’aquesta vila típica d’alta muntanya del Pirineu. Val la pena deturar-se a l’església de Sant Miquel. El seu altar major constitueix una peça emblemàtica del barroc català. És dels pocs retaules que es van salvar de la crema durant la Guerra Civil i va ser restaurat el 1983. Un altre regal als sentits és la seva gastronomia. A Setcases hi ha una àmplia oferta de restauració amb cuina de proximitat.

Ajuntament de Setcases

Plaça Major 1, 17869 Setcases

T 972 13 60 89

setcases.cat

info@setcses.cat

Comparteix aquest article