La processó de Campdevànol: l’única amb passos vivents

Setmana Santa de Campdevànol, passos vivents.

Aquesta Setmana Santa, Campdevànol tornarà a viure una nova edició de la Processó dels Sants Misteris. Es tracta de l’única processó on els passos són vivents, és a dir, són persones les que representen les imatges de forma estàtica i mudes sobre els passos. El proper Dijous Sant a les 5 de la tarda, s’escenificarà l’entrega del pendó, mentre que el Divendres Sant la processó començarà a recórrer els carrers de Campdevànol a 2/4 de 8 del vespre. 

L’any 2007 una colla d’amics varen recuperar la Processó després de 43 anys de no celebrar-la. Alguns ja havien participat de nens en ella: això els va donar més ànims per tirar endavant aquesta gran obra escènica. L’anomenada Associació d’Amics de la Processó de Campdevànol va fer una tasca encomiable i va contagiar el seu entusiasme a bona part de la població campdevanolenca, que participa de diverses formes a l’hora de fer possible que aquesta celebració de caire religiós s’hagi consolidat com una activitat inexcusable de la Setmana Santa i un element turístic de primer ordre per a la població. Més de dues-centes persones es varen abocar en cos i ànima per tal que la Processó de Divendres Sant tornés als carrers de Campdevànol, el divendres sis d’abril del 2007.

Actualment, les aportacions dels socis permeten cobrir una petita part de les despeses que comporta un muntatge de tal magnitud. La Processó no seria possible sense el suport i il·lusió de tot un poble que cada Divendres Sant s’hi aboca perquè any rere any, si el temps acompanya, els passos surtin al carrer. Uns passos que configuren el fet diferencial d’aquesta Processó, ja que compta amb escenes de la Passió, mort i resurrecció de Jesús a càrrec de persones reals. Algunes d’aquestes fan el personatge que ja havien fet els seus pares en la primera època de la Processó.

Aquest fet diferencial té els orígens quan, antigament, a causa de la falta de recursos, no es podien adquirir les figures de representació religiosa. Fruit d’aquesta situació, veïns i veïnes del poble varen decidir posar-se ells mateixos a fer de figures estàtiques fins a l’any 1965 quan, desgraciadament, va deixar de fer-se una processó única.

Cada any, milers de persones es concentren des del dijous a la tarda a l’entrega del Pendó i, el Divendres Sant, la processó surt pels carrers del municipi, engalanada en molts punts amb pendons; per veure, amb un silenci pietós, trencat de tant en tant pels aplaudiments, el pas de la Processó. 
Els personatges i agrupacions que formen el seguici s’obren amb la Parada dels Manaies, que marquen l’inici de la desfilada.    Segueixen els personatges bíblics de la Verònica, Judes, La Samaritana, les Tres Maries… I intercalats, els Passos Vivents: Getsemaní, l’Ecce Homo, Camí del Calvari, el Davallament de la Creu, la Crucificació, la Dolorosa i el Sant Sepulcre.  Alguns d’aquests passos han estat reproduïts en maquetes que s’exposaren a Campdevànol.

De maig a juny i de setembre a abril, la Junta es reuneix una o dues vegades al mes per preparar la Processó i de desembre a abril, cada dissabte per treballar en les carrosses i fer els assaigs de la gent que finalment hi participarà.

Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, petits industrials, entitats, comerços, i algunes aportacions particulars molt importants, es cobreix la despesa que representa un muntatge d’aquestes dimensions. El 2016 es va celebrar el desè aniversari de la represa de la Processó. Havent passat anys de crisi amb molt d’esforç i treball per part de tothom, s’ha  aconseguit arribar a aquest 2023 en el qual s’ha fet un canvi substancial al recorregut per reduir una mica el temps de la Processó, amb l’esperança de tornar als carrers de Campdevànol per il·lusionar una gent i un poble que del 2007 fins avui dia, malgrat els dos anys de pandèmia,  dedica una bona part de l’any a assolir la sortida del Divendres Sant.

Associació d’Amics de la Processó de Campdevànol

Processocampdevanol.blogspot.com

Comparteix aquest article