La 27a Festa del Trinxat a Puigcerdà: una cita ineludible de tradició, sabor i sorpreses!

Puigcerdà es prepara per acollir amb entusiasme la 27ª edició de la Festa del Trinxat, un esdeveniment culinari que ressalta la riquesa de la cuina pirinenca. El 24 de febrer, el municipi de Puigcerdà es converteix en un aparador gastronòmic on 22 restaurants, apassionats per la tradició culinària de la regió, participaran en aquesta celebració única.

Les entrades, amb un cost de 30€, donaran accés a una experiència  que va més enllà dels plats exquisits. Els assistents podran degustar el plat estrella, el trinxat, amb un menú d’embotits i formatges de Cerdanya. El trinxat, un dels més tradicionals de la comarca, serà presentat per destacats restaurants de la zona, a més d’un entrant i un segon plat elaborat per l’Associació Cuina Pirinenca, que ha dedicat el seu talent a preservar i innovar en la cuina cerdana. Les postres seran una mostra de la creativitat i habilitat dels pastissers participants.

La festa continuarà amb ball i moltes sorpreses. La música encomanadissa inundarà l’ambient, convidant a tothom a ballar i gaudir d’una atmosfera festiva.

La col d’hivern, base fonamental del trinxat de la Cerdanya

El trinxat cerdà pot semblar senzill en la seva elaboració, ja que és una barreja de col, patata i cansalada. El secret, però, es troba en l’excepcionalitat dels ingredients. Es tracta de productes autòctons, com la trumfa cerdana o la rosta de cansalada elaborada a partir d’un porc de la terra. L’anomenada col d’hivern és també especial, difícil de trobar en contrades allunyades del Pirineu, si més no, amb les mateixes qualitats.

La ‘col d’hivern’ designa diferents varietats d’aquesta hortalissa present als horts de les comarques del Pirineu. Són de mida mitjana, compactes i amb nervis prims a les fulles. La intensitat del seu verd és major a l’exterior i s’apaga conforme s’arrenquen les fulles. La sembra es fa al juny, moment durant el qual, curiosament, la col té el primer contacte amb la patata. Es planta entre els solcs del tubercle, que li dona protecció, si bé l’hortalissa ha d’esperar a ser tocada pel fred i el gel de les nits cerdanes abans de ser collida i, per tant, ha de passar un temps sense la companyia de la trumfa a l’hort.

La resistència al fred han fet de la col d’hivern un ingredient bàsic de la gastronomia cerdana en els mesos d’hivern, i més concretament, de l’ancestral trinxat.

Comparteix aquest article