Tot a punt per al Carnaval de Platja d’Aro

La colla Els Pimpons, protagonistes de la 46a edició amb el cartell i la Reina i el Rei Carnestoltes

L’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró ha presentat la 46a edició del Carnaval de Platja d’Aro 2024, que se celebrarà fins al 14 de febrer. El cartell, obra de Ricardo Argüelles, està inspirat en les disfresses de la Reina i el Rei Carnestoltes i la seva colla, Els Pimpons. En la seva 46a edició, el Carnaval de Platja d’Aro preveu la celebració d’una quinzena d’activitats de mà de la regidoria de Turisme, amb la col·laboració de la Federació de Colles de Carnaval, amb l’esperit d’oferir un carnaval popular i familiar, amb propostes majoritàriament gratuïtes i a l’aire lliure.

La Gran Rua de Carrosses i Comparses serà dissabte 10 de febrer a les 4 de la tarda a les avingudes del Cavall Bernat i de S’Agaró, amb una seixantena de colles que optaran a 8.000 euros en premis per als cinc primers classificats en cinc categories: Carrossa Gran, Carrossa Petita, Comparsa, Disfressa i Colles Locals; i també un guardó únic per a la Millor Colla Debutant. Més enllà de les colles procedents de diversos punts de les comarques de Girona, també hi participaran les 15 colles de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró -enguany amb la novetat de la Colla Impuntuals-. També fora de concurs, i en format d’exhibició el mateix dissabte a les 11 del matí hi desfilaran una desena de colles més. D’aquesta manera, el públic pot gaudir d’un jornada carnavalesca complerta (com és habitual, hi haurà una primera fila de cadires, gratuïtes). El lliurament de premis serà la mateixa nit enmig del ball que se celebra al Palau d’Esports i Congressos.

Altres moments i dates clau de la celebració són el diumenge 11 de febrer amb la Rua de Colles Locals a Castell d’Aro, o dimecres 14 de febrer amb l’Enterrament de la Sardina. Enguany, presidiran tots els actes Judith, Reina Pimpona més esbojarrada i de la festa una enamorada, i Jordi, Rei dels Pimpons més engrescador, que entre vi i vi aixeca el pirulí.

Un Carnaval amb molta història

El Carnaval modern de Platja d’Aro es va iniciar l’any 1978 tot coincidint amb l’adveniment de la democràcia, que va obrir una nova etapa a tot el país. Prèviament, entre finals del segle XIX i primers del XX ja hi havia antecedents de la festa a la vila amb els Ballets, unes representacions barreja de cançó satírica, teatre i dansa, en cercavila i també, casa per casa. La Guerra Civil i la prohibició de celebrar el Carnaval, decretada pel nou règim dictatorial va estroncar la tradició, i la festa només es va mantenir molt minvada i amb l’eufemisme de ‘bailes de trajes típicos regionales’. Però amb el pas dels anys hi havia cada cop més dificultats per trobar sales on fer-hi els balls de nit, i a primers dels 70 es van desplaçar a les discoteques. A partir de 1978 i ja sota el paraigua de l’Ajuntament i el Foment de Turisme i es va traslladar la celebració a un envelat-. El 1979 s’introduí la figura del Carnestoltes; i el 1980 va iniciar-se la Gran Rua de Carrosses i Comparses. 

Ajuntament de Castell d’Aro, 

Platja d’Aro i S’Agaró

C/ Mossèn Cinto Verdaguer, 4, Platja d’Aro

Tel. 972 804 205

www.platjadaro.com

comunicacio@platjadaro.com

Comparteix aquest article