Santuari de la Mare de Deu de Montgrony

El santuari de la Mare de Déu de Montgrony, també una de les marededéus trobades, és un dels principals centres de devoció mariana del Ripollès. Situat a uns 15 km de Gombrèn, al bell mig d’unes roques imponents, en un indret ple d’història i llegendes, a una altura de 1.380 metres.

És un lloc que mossèn Cinto Verdaguer va qualificar de “lo rovell de l’ou de Catalunya”. És un lloc espectacular amb unes balconades naturals que ens proporcionen unes vistes panoràmiques impressionants, que agafen des del Pedraforca fins al Montseny, envoltats de pastures i pinedes, amb una gran sensació de pau i tranquil·litat.

S’hi venera una imatge de la Mare de Déu. Es tracta d’una verge negra, refeta en gran part després que un incendi casual, el 1892, destruís l’antiga.

És el lloc on va néixer la llegenda del comte Arnau, una altra figura llegendària.

El paratge té molta anomenada entre aficionats a l’escalada, no només de Catalunya, sinó que també d’altres països. Actualment, no es diu missa regularment. Es diu missa el dia 8 de setembre (dia de les marededéus trobades).

L’hostatgeria fou renovada i ampliada al segle XVIII, amb un projecte de construir un gran santuari que al final, no es dugué a terme.

Finalment davant l’interès i gestions de l’ajuntament i les peticions populars, el Bisbat de Vic, propietari del santuari, ha anunciat la reobertura de l’hostatgeria i restaurant aquesta tardor. Aquesta decisió ha estat molt rebuda per part de tota població gombrenesa i visitants.

Comparteix aquest article