El Besalú Medieval: al combinació perfecta entre diversió i història

El cap de setmana del 2 i 3 de setembre, la vila comtal de Besalú recuperarà una de les millors mostres medievals que s’organitzen a Catalunya. La combinació del Mercat Medieval amb més d’un centenar d’actes lúdics, culturals i musicals, amb visites, tallers per a infants i infinitat d’activitats al carrer, garanteixen que el Besalú Medieval no és una fira medieval més. Actualment, la vila comtal és un destí turístic de primer ordre, i així ho reconeixen els organismes de promoció de l’àmbit estatal i internacional. Més enllà de la innegable bellesa de la vila, a la qual s’accedeix per un pont fortificat excepcionalment ben conservat, cal destacar la manera com s’ha consolidat l’equip humà organitzador del Besalú Medieval, la qual cosa ha permès millorar l’esdeveniment any rere any.

Un altre dels atractius de la fira besaluenca és que explica la història de Catalunya des de la seva pròpia història. Al llarg dels anys, algunes de les biografies narrades a través d’activitats lúdiques a Besalú han estat les d’Abraham des Castlar, metge del Rei Pere III; la del monjos de l’Abadia de Sant Pere parlant des de les seves tombes; el casament comtal de Tota i Bernat, o la història de l’assassinat de Guifre II, comte de Besalú. Una altra vessant que també es té en compte és la necessitat de tenir una programació cultural paral·lela a la d’activitats turístiques i d’animació. Des d’un inici, el Besalú Medieval ha tingut un espai per donar a conèixer les noves i antigues recerques arqueològiques a Besalú, les noves publicacions històriques o els treballs de recerca que s’han fet sobre la vila. S’hi han convidat historiadors, arqueòlegs i escriptors de renom com J.M. Nolla i Brufau, Jordi Martí, Miquel Sitjà, Josep Alanyà, Sílvia Planas o Miquel A. Fumanal, i també a reconeguts escriptors, com Ildefonso Falcones, autor de ‘La Catedral del Mar’, o Martí Gironell, pare literari de ‘El Pont dels Jueus’.

Una mica més d’història

El projecte de Besalú Medieval es va iniciar amb una mini proposta el 1997 al barri jueu o call. El 1998 va ser la veritable prova de foc que va donar inici al llarg desplegament d’activitats que s’ha anat incorporant i millorant al llarg de tots aquest  anys, fins a convertir l’esdeveniment en una de les millors mostres medievals de Catalunya. Ho demostra la fidelització de clients i la incorporació de nous visitants: més de 30.000 persones passen pel Besalú Medieval any rere any. 

Comparteix aquest article