Festivals de senderisme dels pirineus

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben als 1.355 visitants en l’edició de 2022

La setena edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus va finalitzar el passat 23 d’octubre amb la celebració del darrer dels 12 esdeveniments programats: el de Sort, el de la Vall d’Àssua i el de Batlliu. De maig a octubre, s’han pogut celebrar els 12 festivals d’enguany, al llarg de les 11 comarques de la Marca Pirineus.

Les 123 activitats guiades organitzades pel conjunt dels 12 festivals van aplegar un total de 1.355 visitants.

Tot i que el grau d’ocupació ha estat variable segons cada festival, la mitjana ha estat del 52%. Aquestes dades mostren una davallada de visitants respecte a l’edició de l’any anterior, si bé alguns dels esdeveniments (com el del Ripollès) han millorat respecte d’altres anys.

Diversos factors externs podrien explicar aquesta pèrdua d’afluència als festivals respecte a l’edició del 2021.

D’entrada, passada la pandèmia de la COVID-19, molta gent ha preferit dedicar les vacances i l’oci a tornar a viatjar i fer turisme en altres regions i països. El context d’inflació que viu el país també ha propiciat que les persones apostin per apropar-se a la muntanya per lliure (sense cost). Així mateix, alguns festivals han coincidit amb onades de calor que han desincentivat les persones a caminar.

Malgrat aquests contratemps, la gran majoria de festivals tenen previst repetir l’any vinent, consolidant així aquesta iniciativa pirinenca de promoció del senderisme.

Enguany, com a novetat, les persones que van assistir a més d’un festival (i ho van demostrar a través del Passaport dels festivals), van entrar en el sorteig d’un GPS, una motxilla tècnica i uns bastons telescòpics. Els tres guanyadors (d’un total de 10 participants “repetidors”) es van anunciar, a mitjan novembre, a través del perfil d’Instagram dels FSP.

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a peu per a tota mena de públics i a uns preus inferiors als habituals.

Són, per tant, una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que ens aniran descobrint la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus. Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit i a Suïssa. Les Illes Canàries també acumulen diverses edicions de festivals similars.

L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els mateixos organitzadors i amb els parcs naturals). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Turística Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Barcelona.

Institut per al Desenvolupament
i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran
Passatge de l’Alsina, 3
25700 La Seu d’Urgell
Tel. 973 35 55 52
www.idapa.cat
www.sompirineu.cat

Comparteix aquest article