El pont medieval de Sant Pau de Segúries

Sant Pau de Segúries posa al descobert els vestigis d’un port medieval de gran interès històric i arqueològic. Aquest pont,

conegut popularment com el Pont vell de la Rovira, representa un dels valors més interessant en el patrimoni de Sant Pau juntament amb la coneguda Via romana. Segons es desprèn dels estudis històrics el pont creava el riu Ter, el camí ral que conduïa a Camprodon i a l’estratègica frontera de Coll d’Ares, per una banda i per l’altra cap a Olot i Girona. Aquesta via de comunicació havia estat l’hereva de la mil·lenària via romana.

Des de l’any 2015, l’ajuntament ha impulsat un pla de descoberta de les restes i un estudi per aprofundir en les característiques i valors d’aquesta troballa.

Aquests estudis estan dirigits per l’arqueòleg i historiador, Joan Llinàs, amb la intervenció de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni, a més de la col·laboració de diferents estudiosos del municipi i de la vall de Camprodon.

El pont data del segle XII i es considera com una obra arquitectònica de gran qualitat tant pel que fa a l’estructura com per la qualitat constructiva on els materials utilitzats. Els estudis de l’arqueòleg Joan Llinàs exposen que el pont està bastit amb pedra i morter de calç amb una obra vista feta de carreus de pedra calcària ben treballats, escairats i disposats formant filades regulars.
L’ajuntament amb el suport de la Diputació de Girona, després de fer els estudis adequats i l’execució de les obres de restauració pertinents, ha consolidat la recuperació d’aquest element medieval que passa a augmentar el patrimoni del municipi.

Sant Pau ha estat al llarg de la història un enclavament determinant en les comunicacions de la península Ibèrica amb Europa.

Visitar el pont medieval, és una passejada per la història i que serveix per comprovar els valors patrimonials de Sant Pau de Segúries.

Ajuntament de Sant Pau de Segúries

c. Guàrdia, 11
17864 Sant Pau de Segúries
972 747 005
ajuntament@santpauseguries.cat
www.santpauseguries.cat

Comparteix aquest article