BANYOLES, UNA CIUTAT SINGULAR

Banyoles és una petita ciutat que compta amb diverses singularitats que la distingeixen de la resta i la defineixen, atorgant-li una identitat pròpia.

El principal tret característic que trobem a Banyoles és el seu estany, el conegut estany de Banyoles, el més gran de Catalunya, i inspirador de grans històries i llegendes que formen part de la cultura popular.

La zona lacustre està formada, a més, per diferents estanyols i llacunes, cadascun d’ells amb unes característiques i particularitats diferents. A on més podem trobar una ciutat així?

Però això no és tot; sense marxar de l’Estany, trobem un altre element que identifica i diferencia Banyoles de la resta, les pesqueres. De fet, poques fotografies promocionals de Banyoles trobarem on no apareguin aquests pintorescos edificis construïts sobre pilars dins l’aigua de l’Estany.

En poc més de cent anys – des del 1818 fins al 1931 – es van bastir vora la riba est i sud fins a vint pesqueres, la majoria de les quals són de propietat privada. Més enllà de fotografiar-les des de la distància, se’n poden visitar algunes com la que acull l’Oficina de Turisme o la Gimferrer. En aquesta última s’hi pot accedir amb la visita guiada Coneix les pesqueres, o bé a les jornades de portes obertes que s’ofereixen els dies 15 i 16 d’agost en motiu de les Festes d’Agost de Banyoles.

I encara destaquem una altra singularitat de Banyoles, també amb l’aigua de l’Estany com a protagonista, els recs.

Aprofitant el desnivell natural existent entre l’estany de Banyoles i la població, els monjos benedictins instal·lats al monestir de Sant Esteve van dissenyar un entramat de recs i canals que aproximaven l’aigua fins al centre. D’aquesta forma s’aprofitava aquest bé tan preuat per a ús domèstic, de regadiu per les hortes i conreus i, més endavant, per a molins i indústria.

Encara avui en dia es poden veure aquests recs al descobert, així com part del patrimoni arquitectònic i industrial que es va desenvolupar al seu voltant. A través de l’Oficina de Turisme s’han creat dos recorreguts: la Ruta dels recs i la Ruta del rec Major. Ambdues compten amb fulletó propi perquè cadascú pugui fer el recorregut i descobrir-lo pel seu compte, o bé a través de rutes guiades programades al llarg de l’any per l’Oficina de Turisme i Museus de Banyoles.

Vols descobrir
aquesta ciutat única?
T’esperem a Banyoles!

Oficina de Turisme de Banyoles
Pg. Darder – pesquera núm. 10
17820 Banyoles
Tel. (0034) 972 58 34 70
turisme@ajbanyoles.org
turisme.banyoles.cat
www.banyoles.cat

Comparteix aquest article