EL TRAVERTÍ, LA ROCA QUE HA VIST CRÉIXER BANYOLES

A Banyoles es fa estrany pensar que sota els nostres peus hi circula aigua procedent de l’Alta Garrotxa,

a 20 quilòmetres de distància, que va desfent les roques calcàries i els guixos que formen el subsol, en un viatge que pot durar fins a onze mesos.

Fa centenars de milers d’anys que la pressió d’aquesta aigua enfonsa el terreny càrstic per crear coves o dolines,

on acaba apareixent un estanyol -o tot un Estany!- si hi ha un punt de surgència d’aigua (sota l’Estany, se n’han trobat fins a tretze!). Si mirem a terra, també podrem veure-hi una altra mostra d’aquestes roques calcàries vives: el travertí, o pedra de Banyoles, format per l’acumulació de capes de calç que va dipositant l’aigua que brolla del sistema càrstic.

El travertí és un material dòcil però ferm, que abunda en estat natural vora i dins l’Estany, però també a carrers i a edificis del centre de la ciutat.

I és que el travertí s’ha fet servir des de temps remots per construir a Banyoles. Ja al segle IX, els primers monjos del monestir de Sant Esteve van utilitzar travertí per construir els recs per desguassar l’Estany cap al riu Terri, per així assecar els aiguamolls i aprofitar-ne l’aigua.

Els usos d’aquests canals d’aigua han anat variant: agrícola -amb uns horts urbans i periurbans

que encara es treballen incansablement-, industrial -molins fariners, drapers, paperers, farga d’aram- i domèstic -aigua de boca, rec, neteja.

Precisament, aquest darrer ús va donar lloc a un altre element arquitectònic característic de Banyoles, els rentadors públics i privats, dels quals es conserva una seixantena al llarg dels recs, que discorren ara en part soterrats i en part visibles, canalitzats en travertí, entremig d’hortes i parcs o flanquejant carrers.

Oficina de turisme de l’Estany
Passeig Darder, pesquera núm. 10
17820 Banyoles
Tel. 972 58 34 70
Whatsapp 690 853 395
de.banyoles.cat
turisme@ajbanyoles.org

Comparteix aquest article