ART I NATURA A PORQUERES

Un bosc d’escultures eròtiques i l’estudi taller del cartellista Carles Fontserè

El municipi de Porqueres s’estén per un entramat que combina zona urbana i zona rústica en un entorn natural idíl·lic que té l’estany de Banyoles com un dels atractius destacats i referent indiscutible de la comarca.

Però més enllà de l’estany, a Porqueres hi ha dos espais singulars que combinen art i entorn d’una manera sorprenent.

Ens referim al bosc de Can Ginebreda i a l’Estudi Taller Carles Fontserè.

El bosc de Can Ginebreda, també conegut com el bosc d’en Xicu, és el tercer bosc d’escultures més important d’Europa. Es tracta d’un espai de quaranta mil metres quadrats on es pot gaudir de l’art d’una manera fresca i natural.

Xicu Cabanyes, ideòleg i creador d’aquest espai, va desenvolupar diversos oficis al llarg de la seva vida, però el de tallador de fusta va ser el que el va inspirar a l’hora de plantejar aquest projecte.

Volia tenir un bosc en el qual es pogués passejar i, alhora, admirar les seves escultures tot oferint als visitants una experiència sensorial total: admirar l’entorn i l’art, sentir els sons de la natura, flairar les olors d’arbres i plantes, tocar les escultures per ficar-se a la pell de l’autor i sentir tot el que vol expressar…

Durant el recorregut, el visitant trobarà més de cent vint obres d’art contemporani distribuïdes per tots els racons del bosc. Es tracta d’escultures amb una forta personalitat i expressivitat. L’autor hi mostra la fidelitat als seus orígens pagesos, a la seva gent i al seu espai geogràfic entesos d’una manera vitalista, no pas de laboratori, i sempre amb un profund sentit de l’humor. Les seves creacions giren entorn de la dona, el sexe, els òrgans sexuals, la reproducció humana, la pell, l’erotisme, l’amor i les energies vitals, sense perdre de vista la denúncia social a vegades amb tocs de sarcasme i mala bava.

Can Ginebreda ofereix, a més, tot un seguit d’activitats paral·leles al llarg de l’any, com ara debats, conferències i exposicions, que acaben d’arrodonir la proposta artística de Xicu Cabanyes i els amics del bosc.

I si parlem d’artistes amb una trajectòria intensa i variada que han triat Porqueres com a residència i espai de creació hem de fer referència a Carles Fontserè. Des del bosc de Can Ginebreda ens traslladem a l’altra punta del municipi, a l’Estudi Taller Carles Fontserè. De fet, es tracta d’una finca amb dues edificacions, Can Tista i Can Montguix, on va viure i treballar el cartellista, fotògraf, ninotaire, escenògraf i escriptor juntament amb la seva parella, Terry Broch, des de principis dels anys 70 i fins a la seva mort, el 2007.

De les dues edificacions que hem comentat anteriorment, la que és visitable és l’estudi taller. Es tracta d’un espai de treball i creació condicionat amb tot allò necessari per escriure, dibuixar, pintar i dur a terme totes les tasques que la seva activitat artística requeria. De fet va ser aquí on l’artista va dur a terme tot el procés de concepció i escriptura de la seva obra.

Amb una distribució oberta i fluida, les diverses zones estan perfectament concebudes per acollir l’activitat per a la qual van ser dissenyades: arxiu, biblioteca, zona de pintura, escriptori, etc. L’espai és com una càpsula del temps, ja que s’ha mantingut tal com la parella el tenia mentre hi treballava, amb la majoria d’elements originals (quadres, fotografies, il·lustracions, esbossos, etc.).
Fontserè, nascut a Barcelona el 1916, va restaurar aquests dos espais que inicialment eren una ruïna amb la voluntat de retornar a Catalunya després d’haver passat bona part de la seva vida a l’exili arran de la Guerra Civil espanyola. Es tracta de dues cases concebudes al gust de la parella i on se sentien còmodes gràcies a un entorn privilegiat i, alhora, a una situació geogràfica excel·lent: eren prou a prop de Barcelona per mantenir-se actius i en contacte amb els cercles d’intel·lectuals i artistes, i també de França, per si calia marxar de nou si la situació política es complicava.
Un cop establerts definitivament al municipi, Fontserè, amb el suport en tot moment de Terry Broch, va continuar amb la seva activitat artística. El 1994 la parella va signar un vitalici amb la Generalitat de Catalunya pel qual, a la seva mort, tot el seu llegat passaria a mans d’aquesta administració. El vitalici va permetre a Carles Fontserè dedicar-se de ple a escriure les seves memòries, de les quals n’hi ha tres volums publicats i un quart que va restar inacabat.

Amb la voluntat de difondre la figura i l’obra de Fontserè, l’Ajuntament de Porqueres i la Generalitat de Catalunya van signar un conveni per tal de potenciar l’Estudi Taller i donar-lo a conèixer al gran públic amb visites guiades periòdiques i altres activitats.

Us animem a venir a Porqueres per conèixer un entorn privilegiat i descobrir aquests dos artistes que sobresurten del comú: un per l’originalitat i l’obra gens corrent i l’altre per la seva activitat artística polifacètica.

Ajuntament de Porqueres
C/ Rubió i Ors, 1-7
17834 Porqueres
Tel. 972 57 01 02
secretaria@porqueres.cat
www.porqueres.cat
www.canginebreda.cat

Comparteix aquest article