MUSEU DE LA TORNERIA DE TORELLÓ

El Museu de la Torneria ens permet conèixer la història i l’evolució d’un ofici artesà que arriba als nostres dies.

Hi trobareu els torns de ballesta d’origen medieval i hi descobrireu el treball del torner de banya, una varietat totalment desapareguda avui dia. Hi trobareu, també, molts dels productes fabricats a la Vall del Ges: baldufes, boixets, rodets d’ordidor, bitlles de teler i de joguina, mànecs, interruptors, botons, brocals de banya i ninots de fusta de tota mena.

I actualment és una indústria viva amb una trentena de petits i grans tallers que donen feina a més de dos-cents operaris i subministren articles arreu del món.

Als pobles de la Vall del Ges hi ha torners, com a mínim, des del segle XIV. Aquests torners treballaven la fusta amb un torn accionat amb el peu i una ballesta. Al segle XVII es varen constituir en gremi i varen redactar unes ordinacions (o normes de treball), les quals regulaven qui podia obtenir el títol de mestre artesà, preus, hores de treball, qualitat dels productes, etc.

A mitjans del segle XIX ja hi havia més d’un centenar de petits tallers que treballaven la fusta o les puntes de la banya dels bòvids.

Alguns d’aquests torners varen especialitzar-se en la fabricació de complements per a la maquinària tèxtil (bitlles, rodets, tubs…). Com que hi havia moltes filatures a Catalunya, el negoci prosperà i pogueren edificar grans fàbriques mogudes pel vapor. La seu del Museu de la Torneria, Can Vidal, és una d’aquestes grans fàbriques de torneria especialitzada en articles per al tèxtil. Va tenir 108 homes treballant a la fàbrica.

De la gran varietat de productes que veureu, en destaquem una girafa de fusta de dos metres d’alçada feta artesanalment. Hem fet aquesta girafa, una delícia per a grans i petits, perquè simbolitza l’origen de la indústria ninotaire a Torelló a la dècada de 1930. I la col·lecció de ninots Walt Disney: sabíeu que totes les figures de fusta d’aquest famós dibuixant les va convertir en ninots de fusta un torner de Torelló?

El Museu de la Torneria ofereix visites guiades per a grups de totes les edats i tallers de baldufes per a alumnes i entitats. També podeu visitar-lo de forma individual. Us recomanem, però, que confirmeu el dia de la visita tot contactant per telèfon o correu electrònic.

Us podem assegurar que passareu una estona agradable i gratificant!

Museu de la Torneria
Carrer de la Pau, 12-14
Torelló
Tel. 93 859 64 76
www.museudelatorneria.cat
info@museudelatorneria.cat

Comparteix aquest article