BANYOLES

Diuen alguns estudis que Banyoles és una de les ciutats amb més qualitat de vida de Catalunya.

De fet, fa 80.000 anys pel cap baix que això és així, com ho demostra la resta arqueològica més antiga que s’hi ha trobat, la famosa mandíbula de Banyoles. Els següents que ho van tenir clar van ser els agricultors que es van assentar a la Draga, vora l’Estany, fa uns set mil anys, durant el Neolític. Allà ens van deixar nombrosos vestigis que ens permeten viatjar en el temps i imaginar com es vivia en aquell terreny pantanós format per l’Estany i els estanyols que l’envolten.

És poc probable que aquells primers habitants fossin conscients que residien en un lloc excepcional fins al segle IX no es van construir els fonaments del Banyoles actual:

El monestir de Sant Esteve i els recs, obra d’una comunitat de monjos benedictins que s’hi van establir atrets per l’Estany.

Aquells recs van donar lloc a la singularitat de la trama urbana de Banyoles i en van marcar el caràcter, amb molins, horts i indústries que se’n beneficiaven.

La ciutat va anar creixent al voltant del monestir i dins del recinte emmurallat del qual encara avui podem veure un tram.

Plaça major porticada i carrerons van formar un nucli compacte travessat per recs i ramals.

Banyoles no és costa ni muntanya; però sabem que tenim la joia de la corona, l’Estany. I també sabem que els nostres encants van molt més enllà d’aquest pol d’atracció que s’omple d’esportistes, passejants, turistes i famílies que hi remen, caminen, corren i neden. Ho corrobora la llarga llista de professionals de l’esport que trien la ciutat per viure-hi, així com els que la visiten per participar en les nombroses proves esportives que hi tenen lloc al llarg de l’any.

La nostra singularitat rau en la combinació d’un espai natural únic i un nucli urbà vibrant de cultura i sense cotxes, farcit de comerços emblemàtics, edificis històrics, horts, recs i rentadors. La nostra singularitat, en definitiva, consisteix en una combinació d’aspectes tangibles i intangibles: les pesqueres de Banyoles, el mercat de Banyoles, el monstre de Banyoles o les tradicions de Banyoles, entre d’altres.

A Banyoles s’hi respira esport, salut, tranquil·litat i història que, entre altres característiques, doten Banyoles d’aquest caràcter singular: el caràcter De Banyoles.

Oficina de Turisme de Banyoles
Pg. Darder – pesquera núm. 10
17820 Banyoles
Tel. (0034) 972 58 34 70
turisme@ajbanyoles.org
turisme.banyoles.cat
www.banyoles.cat

Comparteix aquest article