L’expressió cultural es manifesta a través de múltiples canals. Un dels més visibles és damunt dels escenaris i als carrers i les places de pobles, viles i ciutats.

La música en viu, el teatre, la dansa, el circ… posen de relleu l’empenta cultural d’una comunitat. L’Alt Urgell compta amb més de quaranta intèrprets i grups que ofereixen actuacions en públic.

El Consell Comarcal n’ha elaborat un catàleg, amb una fitxa per a cadascuna de les propostes en què hi figura un text de presentació, el tipus d’actuació, el catxet i les dades de contacte, juntament amb enllaços als seus webs i xarxes socials.

El catàleg ha estat tramès als ajuntaments de la comarca per tal que disposin d’una bona base de dades a l’hora de programar els seus actes culturals i festius.

A l’Alt Urgell té un pes específic molt destacable la música popular i tradicional, de tal manera que gairebé la meitat de les propostes del catàleg s’emmarquen en aquest estil. Això s’explica en gran part per la tasca que porta a terme, des de fa més de deu anys, l’Escola Folk del Pirineu, amb seu a Arsèguel i que desplega cursos de formació arreu del territori. I, si anem més enrere, tampoc no és aliena a aquest fenomen la mítica Trobada amb els Acordionistes del Pirineu, amb origen també a Arsèguel.