La millor manera de conèixer a fons un determinat territori és recorrent a peu els seus camins.

L’Alt Urgell és la segona comarca més extensa de Catalunya i, per tant, té molt per ensenyar. A més a més, disposa de centenars de quilòmetres de camins senyalitzats, una gran xarxa que s’està gestionant des del projecte Camina Pirineus i que, alhora, es promociona per mitjà d’iniciatives com la de les Rutes Guiades a Peu, un projecte que impulsen i coordinen conjuntament l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i que enguany arriba a la 18a edició.

Les Rutes a Peu estan ideades no només per a donar a conèixer el territori a la gent del mateix territori, sinó també per donar una eina a mans dels agents turístics de la comarca, siguin oficines de turisme, allotjaments rurals, hostalers, entre d’altres, perquè puguin oferir-ho a tots els seus clients i que aquests puguin descobrir l’Alt Urgell.

El fet que les rutes siguin guiades aporta un valor afegit als itineraris, ja que cadascun d’ells serà conduït per una persona coneixedora del terreny i qualificada pel que fa a la informació que facilita sobre els diversos atractius que ofereixen les rutes, ja siguin de patrimoni natural com cultural. En definitiva, una bona manera de transmetre l’interès i l’estimació per la comarca.