Un viatge a la industrialització del nord-est català
La nova exposició permanent del Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell, es posiciona com una de les realitzacions més ambicioses i significatives, oferint una experiència estètica, emocional, experiencial, amb continguts fruit de la recerca més puntera, que defineix el coneixement del món del suro en l’actualitat. Abunden els audiovisuals, els interactius i molts sistemes actuals per fer de la visita uns moments memorables.
El director del Museu del Suro, Pep Espadalé, ha expressat la seva satisfacció amb la nova exposició: «Aquest projecte és el resultat de molts anys de treball. Segur que aquesta nova exposició permanent no només enriquirà l’oferta cultural i patrimonial de la vila i el territori surer, sinó que també contribuirà a posar el Museu del Suro de Catalunya com un referent museogràfic i d’aquesta “revolució” desenvolupada a comarques que va ajudar a construir una Catalunya industrial que cada vegada s’evidencia més com diversa i polièdrica. La nova exposició no és només la plasmació un museu possible, sinó absolutament necessari».
La nova exposició permanent, titulada globalment ‘La civilització del suro’, està constituïda pels següents espais i continguts:
A la planta baixa
• Un audiovisual introductori anomenat ‘La revolució del suro’.
• L’exposició permanent amb l’espai dedicat als paisatges del suro, un altre espai dedicat al suro (obtenció, propietats i usos històrics) i un darrer espai on es mostra com el suro va ser més que una indústria, una cultura.
• Dos espais d’aprenentatge: el Minimón (per a mainada fins a 6 anys) i el SuberLab (laboratori del suro per a tota mena de públics).
• L’espai literasuro: concebut com un espai de repòs i de lectura dels grans escriptors que han tractat el suro: Pla, Gaziel, Bertrana, Massé, entre d’altres,, accessible també per a invidents.
A la planta pis
• L’exposició permanent es desenvolupa gradualment a partir de la seva evolució històrica des de l’inici de la manufactura a la robotització i els reptes futurs del treball del suro, prenent especial atenció a l’evolució de la societat.
• Hi ha un espai dedicat a la creativitat i l’artesania i, finalment, una zona de jocs en suro per a tots els públics.
La nova mostra és coherent amb la funció nacional de Museu del Suro de Catalunya. No tracta només de Palafrugell sinó que hi estan ben representades, tant en el relat com en la procedència dels objectes, la majoria de poblacions que van desenvolupar activitat surera. Fins ara, es feia recerca, es recollia patrimoni i s’itinerava arreu de Catalunya. Ara s’acaba d’arrodonir la missió del Museu amb la plasmació d’un relat nacional permanent.
S’obren al públic 1.200 m2 d’exposició permanent. Es multiplica per tres la superfície fins ara exposada. Es mostren al voltant de 700 objectes de tota mena, molts d’ells inèdits.
Finalitza un llarg procés de trasllat del Museu del Suro a Can Mario, un procés que ha durat més de dues dècades des de que es va iniciar la redacció del projecte arquitectònic del nou museu, i més de tres dècades des de que es va tancar la fàbrica Armstrong. És una bona manera de celebrar els cinquanta anys d’un museu a Palafrugell.
Jaume Vicens Vives descrivia el suro com “la més catalana de les nostres indústries”
Exposició multidisciplinar
El Museu és molt accessible, tot funciona amb 4 idiomes, més llenguatge de signes en català i circuit específic adaptat per a invidents. A partir del mateix sistema és molt senzill, en un futur, afegir nous idiomes i nous relats temàtics centrats, per exemple, en les qüestions de gènere, el treball infantil, aspectes tecnològics o qualsevol altre que permeti anar explicant la nova exposició permanent.
En l’exposició la comunicació del relat ha suprimit els textos escrits i es basa en un sistema d’àudio que permet escoltar sincrònicament amb quatre idiomes, adaptat també per a persones amb problemes auditius. Aquest sistema d’oferir la informació alhora permet recopilar les dades dels usuaris: els punts més usats, els que generen més o menys interès, el percentatge d’ús, etc… per poder renovar el relat a partir d’una informació objectiva. Aquesta és una iniciativa molt innovadora en el conjunt de les museografies dels museus catalans.
És una exposició del segle XXI i no només pel disseny de la seva forma de presentació. D’una banda, recull la recerca més recent del món del suro i, de l’altra, a través del patrimoni i els relats que l’acompanyen, s’interpel·len qüestions molt vigents en la societat actual.
Accés i horaris
De dimarts a divendres de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h.
Dissabtes de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h.
Diumenges de 10 h a 14 h. Dilluns tancat.
Per a visites de grups cal reserva prèvia.
Museu del Suro de Catalunya
C/ de Begur, 15. 17200 Palafrugell
Tel. 972 30 78 25
info@museudelsuro.cat