En marxa la recuperació del sender fins a la vil·la romana de Llorís (Isona) per posar en valor el patrimoni romà del Pirineu

Imaginar com vivien els romans benestants d’Aeso a les seves vil·les de l’extraradi serà més fàcil, gràcies a la recuperació d’un sender que connectarà el centre de la població amb l’antiga vil·la romana de Llorís. Aquest jaciment s’adequarà i s’interpretarà amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni arqueològic de l’època romana a Isona.

Les restes de Llorís ens parlen d’una gran casa de camp ubicada en una extensió de 10.000 m2, així com de construccions annexes que daten de l’època imperial romana.

Es tracta d’una troballa singular al Pirineu, ja que molt pocs indrets a Catalunya compten amb dos assentaments tan propers: en poc més d’un quilòmetre, trobem una ciutat romana (Aeso) i una vil·la romana (Llorís).
L’actuació inclou un ampli ventall de tasques: la senyalització d’un itinerari des del nucli d’Isona, l’ampliació de la part excavada a la vil·la, la consolidació dels murs, l’habilitació d’un recorregut a l’interior i l’elaboració de plafons informatius. Aquests inclouran una recreació en 3D d’algunes zones de la vila, per tal de reproduir els detalls interiors de les cambres i poder observar amb vídeos en 360º com eren aquests espais originalment.