Entra a la casa de Lluís Domènech i Montaner. O a totes, de la mà del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM), consagrat al prodigiós arquitecte. Aquest organisme amb seu a Canet de Mar investiga i difon des de fa més de 10 anys l’obra del mestre del Modernisme, ens convida a aixecar el cap per admirar els seus edificis i a esbrinar el que va significar aquell corrent crucial a la història catalana.
Domènech i Montaner (1849-1923) va firmar obres tan extraordinàries com l’Hospital de Sant Pau, el Palau de la Música Catalana o la Casa Thomas. Però no et quedis a la façana! Aquells traçats insòlits, aquell esclat d’ornamentacions, van anar de la mà d’un ressorgiment industrial i un catalanisme polític al qual es va involucrar a fons l’arquitecte. Igual com defensava que els seus edificis i l’art havien de millorar la societat, també va comprometre’s en la salvaguarda de la identitat catalana i va promoure un nacionalisme democràtic.
Part de la feina del CEDIM és documentar i explorar el llegat intel·lectual i polític de Domènech i Montaner. Pensament que queda reflectit a la seva arquitectura, amb elements inspirats en la història i cultura catalanes. A finals del segle XIX i principis del XX el mateix fenomen s’estava donant arreu d’Europa, tammateix on els romàntics miraven el passat amb nostàlgia, Domènech i Montaner ho va fer com a reivindicació i arma per al progrés. Ho diu el seu propi nom: Modernisme.
Avui a tothom embadaleix el resultat d’aquella revolució. L’arquitectura senyorial, l’ús innovador de materials com el ferro i el vidre i els guarniments evocant el gòtic caracteritzen l’obra de Domènech i Montaner, tal com es pot gaudir a Barcelona, a banda dels edificis esmentats, a la Casa Fuster o a l’Editorial Montaner i Simon. I repartits arreu de Catalunya, sobretot a Canet de Mar (la casa homònima on hi estiuejava, l’Ateneu, Casa Roura…) i a Reus (Institut Pere Mata, Casa Navàs…).
Passejant per l’Eixample i la Ciutat Vella de Barcelona pots propiciar l’entrebanc casual i delectar-te amb els treballs de Domènech i Montaner, a qui vam conèixer millor recentment, quan el 2023 es va celebrar el centenari de la seva mort amb unes commemoracions didàctiques de les quals el CEDIM en va ser artífex. I si vols anar més enllà de la contemplació, apunta’t a les visites guiades organitzades per l’entitat. Sentiràs l’esguard fascinant d’aquest gran arquitecte del Modernisme, mogut per la noblesa dels valors republicans i la recerca de la bellesa, plasmada a la seva obra.
NO T’HO PERDIS:
BARCELONA
Palau Montaner. Visita guiada cada segon dissabte de mes a les 10.30h.
Casa Fuster. Visita i aperitiu el 12 d’abril a les 10.30h.
Fira Modernista. Estand i ruta El Modernisme burgès a l’Eixample Dret. 23, 24 i 25 de maig.
CANET DE MAR
Ruta íntima a la Casa Domènech, Can Rocosa, l’Ateneu, la Casa Roura i el cementiri. Properament.
REUS
Ruta la ciutat de Reus de la mà de Lluís Domènech i Montaner: Casa Rull, Casa Gasull, Casa Navàs i Institut Pere Mata. Dissabte 31 de maig.
VIC
Ruta Domènech i Montaner i la ciutat de Vic: Museu d’Art Medieval, monestir de Sant Pere de Casserres, catedral i Temple Romà. Dissabte 26 d’abril.
EMPORDÀ
Ruta Domènech i Montaner i el viatge a l’Empordà: Monestir de Sant Pere de Rodes, Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries i Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Dissabte 17 de maig.
BAGES
Ruta Domènech i Montaner al Bages: monestir de Sant Benet i passeig pel catalanisme i els seus deixebles a Manresa. Dissabte 14 de juny.
Per a les visites fora de Barcelona s’ofereix servei d’autocar.
El CEDIM també organitza visites a mida per a grups i institucions.





CEDIM
Divulgació i estudi de l’obra de Lluís
Domènech i Montaner.
Inscripció a les visites guiades.
Revista Domenechiana.